Hliníkárna Starcam na Mostecku se má osminásobně rozrůst

14.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havraň (Mostecko) 14. října (ČTK) - Jedna ze dvou hliníkáren u Havraně na Mostecku chce zvýšit výrobu. ČTK to dnes zjistila ze systému ekologického dopadu staveb EIA. Společný podnik Nemaku a DaimlerChrysleru Starcam má podle podaného oznámení zvýšit počet licích linek i tavicích pecí, které by měly mít až osminásobný výkon. Rozšíření výroby dostalo tento týden kladný posudek a mělo by jít do veřejného projednávání. Stavbu průmyslové zóny, v níž funguje i samostatný podnik Nemaku, provázely v poslední dekádě značné spory s ekology kvůli půdě i emisím.

V průmyslové zóně u Havraně nyní fungují dvě příbuzné firmy, původní Nemak a jeho společná firma s DaimlerChryslerem nazvaná Starcam. Nemak podle údajů z roku 2009 zaměstnával asi 400 lidí, Starcam stovku. Rozšíření produkce se týká zejména Starcamu vyrábějícího mimo jiné hliníkové hlavy automobilových motorů.

Starcam chce výrobu výrazně zvednout, aby zaměstnávala zhruba 500 lidí. Místo stávajících dvou malých tavicích pecí má fungovat pecí sedm, které budou mít asi osminásobný výkon, místo 0,76 tuny za hodinu mají vyrábět až šest tun. Celkový výkon tavících pecí se i po započtení samotného Nemaku zhruba zdvojnásobí. Ze dvou na pět stoupne počet licích linek Starcamu a rozšíří se i další provozy.

Vznik hliníkáren byl v letech 2001 až 2006 velkým politickým tématem; ve hře bylo přes 1300 pracovních míst a ekonomické zájmy. Proti výstavbě bojovali ekologové, kterým kromě emisí vadilo i znehodnocení jedné z nejkvalitnějších zemědělských půd. Symbolem tehdejších sporů se stala rodina místního sedláka Jana Rajtera. Závod Nemaku za 1,5 miliardy korun zahájil provoz na podzim 2003, Starcam se do něj přistěhoval v roce 2006. Celkové investice do areálu měly dosáhnout až osmi miliard korun, město do průmyslové zóny investovalo asi 380 milionů.

"Posudek navrhuje vydat souhlasné stanovisko se záměrem," řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Zdeněk Rytíř. Krajské instituce ani mostecký magistrát podle něj nepočítají s připomínkováním projektu. Rozšíření výroby by nemělo ohrozit dodržování emisních limitů, uvedla firma v oznámení. Že by si v mezidobí od podání firma své investiční záměry rozmyslela, o tom kraj podle Rytíře nic neví. Aktuálnost plánů Starcamu potvrdil ČTK mimo záznam i zdroj blízký firmě. Vyjádření Nemaku a Starcamu ČTK zjišťuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK