Senát možná schválí zvýšení poplatku za zápis do katastru

19.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Senát asi i hlasy opozice schválí vládě novelu, která má zdvojnásobit ze současných 500 korun poplatek za zápis do katastru nemovitostí. Ve sněmovně přitom byli zástupci levice proti tomuto zvýšení. Schválení novely dnes doporučil senátní výbor pro veřejnou správu na návrh místopředsedkyně senátorů ČSSD Evy Richtrové.

Zvýšení, které má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně, autoři novely zdůvodnili tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 v nezměněné výši. Podle ministerstva zemědělství se jinde v Evropě vybírají vyšší poplatky. Například v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10.000 korun, v Rakousku procento z ceny domku, na Slovensku se platí 66 eur, tedy asi 1600 korun.

Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně. Například předloni to bylo 596 milionů korun, z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru. Senátor Jan Horník (za STAN) poznamenal, že katastrální úřady nebudou mít ze zvýšení poplatku ani korunu například na digitalizaci katastrálních map, neboť se suma stane příjmem státního rozpočtu.

Firmám by mohla novela přinést administrativní úlevy. Nebudou muset třeba přikládat výpisy z obchodního rejstříku, pokud bude možné si údaje ověřit po internetu. Návrhy na zahájení řízení o zápisu se budou podávat na stanoveném formuláři. Novela má také eliminovat podávání šikanózních žalob, jejichž cílem je konkurentovi ztížit či znemožnit zřízení věcného práva k nemovitosti. Katastrální úřady v takovýchto případech sporů o vlastnictví budou moci k nemovitostem přidat pouze "poznámku spornosti", řízení o vkladu ale nebudou muset přerušovat.

Novela má také umožnit vymazat stará zástavní práva převzatá z pozemkové knihy vedené do roku 1964. "S velkou pravděpodobností již tato zástavní práva byla promlčena, nebo i zanikla. Údaje v pozemkové knize o zástavním věřiteli byly neúplné, takže ho po desítkách let není možno dohledat," uvádí vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK