Emisní podmínky dluhopisů asi nebudou podléhat schválení ČNB

21.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Podmínky emise dluhopisů zřejmě nebudou v budoucnu podléhat schválení Českou národní bankou. Vyplývá to z návrhu novely zákona o dluhopisech, kterou v úterý projedná vláda. Norma zároveň ruší kompetence ČNB při dohledu nad neveřejnými emisemi dluhopisů a ruší výčet osob oprávněných vydávat dluhopisy.

V současné době při emisi dluhopisů platí obecná povinnost pro vydavatele dluhopisů mít emisní podmínky dluhopisů schválené Českou národní bankou. "Povinné schválení emisních podmínek orgánem dohledu je v českém právním řádu ojedinělé, v celé řadě právních řádů (typicky USA, Francie, Německo, Japonsko, Lucembursko nebo Velká Británie) se nevyskytuje," uvádí důvodová zpráva k zákonu.

Zákon dále zjednodušuje úpravy dluhopisového programu. Dále upřesňuje pojem dluhopis. Ten má být nadále užíván ve spojitosti se všemi zastupitelnými cennými papíry, s nimiž je spojeno právo na splacení určité dlužné částky, které musí být vydány podle českého zákona o dluhopisech, a to i pokud jsou vydány v zahraničí. Listinné dluhopisy nebude podle návrhu možné rovněž vydávat jako cenné papíry na doručitele. "Listinné dluhopisy vydané jako cenné papíry na doručitele jsou jednak v praxi minimálně využívány a jednak se existencí tohoto institutu oslabuje možnost identifikace skutečného vlastníka," uvádí materiál.

Cílem novely, kterou předkládá ministerstvo financí, je zefektivnění vydávání dluhopisů a odstranění s tím spojené administrativní zátěže, aniž by došlo k zásahům do stanovené úrovně ochrany investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK