Máte nárok na příspěvek na bydlení?

02.10.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Zdá se vám, že jsou vaše náklady na bydlení moc vysoké a chcete to změnit? Pomocí vzorce v následujícím článku si můžete vypočítat, zda máte nárok na "státní příspěvek na bydlení" a kolik by činil.

Téma tohoto týdne: Sociální dávky aneb máte na ně nárok?

Příspěvek na bydlení je poskytován proto, aby vám (jako vlastníkovi nebo nájemci bytu) přispěl na náhradu nákladů na bydlení. Pro nárok na příspěvek na bydlení není rozhodné, o jakou formu bydlení se jedná.

Tento příspěvek je možné přiznat i vlastníkům rodinných domů či nájemních domů, pokud v nich jeden z bytů užívají a mají v něm trvalý pobyt. Příspěvek na bydlení je testovanou dávkou státní sociální podpory a jeho výše je závislá na rozhodném příjmu rodiny.

Nárok na příspěvek na bydlení dle §24 zákona č. 117/1995 Sb. má vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu, je-li rozhodný příjem v rodině nižší než částka součinu životního minima rodiny a koeficientu 1,60. Za nájemce bytu se považuje též nájemce obytné místnosti v zařízeních určených k trvalému bydlení podle zvláštního právního předpisu.

Výpočet příspěvku na bydlení

Výše příspěvku na bydlení se stanovuje za kalendářní měsíc. Podle §25 zákona č. 117/1995 Sb. je dána takto:

Příspěvek na bydlení = náklady na domácnost rodiny - ( ( náklady na domácnost rodiny * rozhodný příjem rodiny) / (životní minimum rodiny * koeficient 1,60 )

(rozdíl mezi částkou nákladů na domácnost rodiny a podílem, v jehož čitateli je součin částky nákladů na domácnost rodiny a rozhodného příjmu rodiny a ve jmenovateli součin částky životního minima rodiny a koeficientu 1,60 ).

V případech, kdy rozhodný příjem rodiny nedosahuje částky životního minima rodiny, započítává se pro stanovení výše příspěvku na bydlení jako rozhodný příjem rodiny částka, odpovídající životnímu minimu této rodiny.

Poskytování příspěvku na bydlení podléhá testování čistého příjmu rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí. Nárok na tento příspěvek mají pouze rodiny, jejichž čistý příjem byl v předchozím kalendářním čtvrtletí nižší než 1,6 násobek životního minima rodiny. Za příjem se považují i přídavek na dítě, rodičovský příspěvek a zaopatřovací příspěvek.

Výše příspěvku na bydlení podle příjmu rodiny v násobcích životního minima a počtu společně posuzovaných osob měsíčně v Kč:

Počet společně
posuzovaných osob:

Příspěvek na bydlení při příjmu rodiny v předchozím kalendářním čtvrtletí

1,0 ŽM

1,2 ŽM

1,4 ŽM

1

668

445

223

2

870

580

290

3 nebo 4

1 080

720

360

5 a více

1 212

808

404

 

 

 

 

 


 

Jak a kde o příspěvek požádat

Chcete si vyzvednout formulář nebo se zeptat na cokoliv o příspěvcích a nevíte kam zajít? Snadná pomoc. Pokud bydlíte v Praze, pak vaším kontaktním místem je pověřená městská část. Například v Brně je to však Magistrát města Brna, který určil pět kontaktních míst.

Typ rodiny:

Hranice čistého příjmu v Kč měsíčně pro nárok
na příspěvek na bydlení:

1,0 násobek životního
minima (maximální)

1,6 násobek životního
minima (není nárok)

jednotlivec

4 100

6 560

dvě dospělé osoby

6 960

11 136

dva rodiče a dvě děti 5, 8 let

11 100

17 760

dva rodiče a tři děti 8, 12, 16 let

14 440

23 104

 

 

 

 

 

 


Zdroj: MPSV

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky