Senát navrhl zpřesnit novelu o právu ČTÚ dražit kmitočty

26.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Senát se rozhodl zpřesnit rozsah osobních údajů, na které bude mít nárok Český telekomunikační úřad (ČTÚ) podle novely zákona o elektronických komunikacích. Novelu proto vrátil sněmovně k novému projednání. Na záměru novely, která umožní ČTÚ vydražit kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě, senátoři nic nezměnili.

Novela mimo jiné stanoví podmínky pro aukci volných kmitočtů po ukončení analogového vysílání s cílem umožnit průhlednější výběr operátorů, kteří získají takzvanou digitální dividendu. Změny mají vést ke snížení ceny telekomunikací i datových přenosů až o 50 procent.

Novela má poskytnout ČTÚ "pro účely výkonu státní správy" přístup k datům ministerstva vnitra o osobních údajích lidí, nově i o rodných číslech nebo jménech nezletilých dětí. Senátní mediální komise na návrh svého předsedy Jiřího Oberfalzera (ODS) z výčtu úspěšně doporučila vyškrtnout údaje o bývalém bydlišti nebo o předchozím příjmení vdané ženy. Senátoři v rámci úprav navrhli rovněž zachovat povinnost kabelových televizí vysílat nabídku celoplošných televizí po dokončení digitalizace.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) z postupu Senátu nadšen nebyl. Podle něj by nadbytečné údaje v praxi nebyly využívány. Ministr argumentoval také tím, že novela měla být v návaznosti na závazky vůči EU přijata do poloviny letošního roku.

Novela nově zavádí sankce pro fyzické osoby za šíření nevyžádaných obchodních sdělení, a to až do výše 100.000 korun. Pro právnické osoby pokuta zůstává na maximální výši deseti milionů korun. V případě fyzických osob novela zavádí až sankci až 200.000 korun za "zlomyslná volání" na tísňové linky. Posouzení, jaké volání bude zlomyslné, bude na operátorovi, uvedl Kocourek. "Snažíme se zavést princip odpovědnosti za to, aby tyto linky nebyly zneužívány," dodal.

Norma také upravuje pravidla udělování individuálních oprávnění pro experimentální vysílání. Má rovněž zlepšit postavení zákazníků telekomunikačních firem při uzavírání smluv. Poskytovatelé připojení k internetu tak například budou muset zákazníky ve smlouvě informovat o minimální nabízené a garantované kvalitě služby. V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost připojení nižší.

Kvůli nové úpravě bude podle vlády nutné posílit počet zaměstnanců i rozpočet ČTÚ. Nově bude muset zaměstnat 16 lidí a potřebovat na ně bude 19 milionů korun. V současnosti úřad zaměstnává kolem 400 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK