Zadluženost České republiky

06.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Koncem září zveřejnila Česká národní banka některé makroekonomické údaje, které vypovídají o investiční pozici a zahraniční zadluženosti České republiky. Jsme na tom opravdu tak špatně, jak nás straší někteří politici?

Odpověď dostanete hned na začátku: pasivní saldo činilo k 30.6.2003 454,8 mld. Kč. K deficitnímu navýšení došlo v letošním roce v 2. čtvrtletí téměř o 48 mld. Kč. Tento stav byl spojen hlavně s přílivem přímých zahraničních investic a s kurzovými pohyby.

Co pomohlo ke zvýšení schodku?
Nejvíce k tomuto stavu dopomohl růst pasiv ve druhém čtvrtletí. Tím se dá chápat příliv přímých i portfoliových investic do české ekonomiky. Finanční aktiva naopak celkově poklesla, a to hlavně kurzové pohyby.

Aktiva investiční pozice
Při meziročním srovnání se nacházejí na vyšší úrovni, tj. o 76 mld. Kč, ale přesto nastal v tomto roce jistý pokles. Od začátku roku tomu je o více než 31 mld. Kč. Nejvíce se na vývoji podílela bankovní, vládní a podniková aktiva a pokles stavu devizových rezerv ČNB (hlavně vlivem pohybu kurzu vůči USD).
K snížení vládních aktiv přispělo i uskutečňování deblokačních operací a splácení dříve poskytnutých vládních úvěrů. Bankovní aktiva zaznamenala mírný růst vkladů, které jsou uloženy v zahraničí, vlivem kurzových přepočtů konečný stav v porovnání s předchozím obdobím klesl.

Pasiva investiční pozice
Růst těchto pasiv za druhé čtvrtletí dosáhl 29 mld. Kč. Meziroční navýšení se vyšplhalo na 171 mld. Kč. Promítl se zde hlavně příliv zahraničních přímých investic a portfoliových investic. Slabé oživení zaznamenala poptávka nerezidentů v nákupu tuzemských majetkových CP. Ve stavu celkových pasiv zaujaly 6 %.

Zahraniční dluh České republiky
Ve druhém čtvrtletí se dluh ČR snížil o 17,8 mld. Kč, čímž dosáhl výše 745 mld. Kč. Tím se meziroční nárůst zvýšil o 14,3 mld. Kč.
Díky čerpání úvěru od Evropské investiční banky na budování dopravní infrastruktury a protipovodňových opatření, vzniklo navýšení zahraničního sluhu vládního sektoru. Tím tento dluh vzrostl a dosáhl 9 % celkového dluhu.
Zahraniční dluh veřejného sektoru se dostal ke konci druhého čtvrtletí do výše 205,7 mld. Kč. Podíl na dlouhodobé zadluženosti se i oproti nominálnímu poklesu mírně zvýšil na 44,4 %.

Zdroj: ČNB

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU