MMF zřejmě nezačne znovu půjčovat Ukrajině

02.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 2. listopadu (ČTK) - Mise Mezinárodního měnového fondu pravděpodobně tento týden opustí Ukrajinu bez dohody o obnovení úvěrového programu 15 miliard USD (274,8 miliardy Kč). Program byl pozastaven na počátku letošního roku. Důvodem je nechuť vlády prudce zvýšit ceny plynu pro domácnosti. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

Ukrajina se potýká s rostoucím deficitem běžného účtu a vysokými náklady na půjčky. Země měla podle dohody s MMF dostávat 1,5 miliardy USD čtvrtletně, letos však neobdržela žádné peníze kvůli zpoždění důležitých ekonomických reforem.

Podle zdroje je hlavní překážkou neochota vlády zvýšit masivně subvencované ceny plynu pro domácnosti o 30 až 50 procent před parlamentními volbami, které se uskuteční v říjnu 2012. MMF požaduje, aby Ukrajina snížila subvence cen plynu, protože výrazně zvyšují rozpočtový deficit.

Tento krok by však byl podle analytiků politickou sebevraždou pro stranu prezidenta Viktora Janukoviče. Vláda doufá, že se jí podaří dohodnout slevu na plyn se jeho jediným dodavatelem, Ruskem. Již rok trvající jednání s Moskvou o revizi dohody o dodávkách z roku 2009 a o snížení cen plynu však zatím nepřinesly žádné konkrétní výsledky.

Neobnovení dohody dále ohrozí Ukrajinu v době nejistého ekonomického vývoje a napjatým vztahům s Evropskou unií po uvěznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

Vláda odmítla komentovat možný výsledek mise. Potvrdila však svoji nechuť zvýšit ceny plynu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK