Nejlepší banka pro studenty...

10.10.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Celý tento týden jsme se ve Fintricích věnovali studentským účtům. Každý den jsme Vám představili nabídku jedné či dvou bank určenou speciálně pro studenty. Dnes se pokusíme dát všechny informace dohromady a pomůžeme Vám vybrat ten nejlepší studentský účet.

Téma tohoto týdne: Nejlepší banka pro studenty...

Studenti středních a vysokých škol jsou pro banky lákavou kořistí. Banky v nich totiž vidí do budoucna velmi perspektivní a vysoce bonitní klientelu. Proto se jim snaží nabídnout takové služby, které by jinak nikde nedostali. Oproti ostatním osobním účtům jsou totiž studentská konta velmi výhodná. Studenti u bank získají nejen vyšší úročení uložených prostředků, ale také slevy na poplatcích a spoustu dalších výhod.

Každý student by měl mít bankovní účet a k tomu dle potřeby i ostatní služby - platební kartu či alespoň jeden ze způsobů přímého bankovnictví (telefonní bankovnictví, GSM bankovnictví, internetové bankovnictví). Studenti také často využívají kontokorentu (či povoleného přečerpání účtu). Možnost levného zřízení této služeb by tedy měla být základní vlastností dobrého studentského účtu.

  

Hlavní předností, kterou dozajista všichni studenti ocení, je bezplatné vedení účtu včetně zasílání výpisů. Zcela zdarma jsou však tyto služby pouze u ČSOB a KB.  Výhodou jsou i připisované úroky, které jsou nadprůměrné. Z tohoto hlediska se jako nejlepší jeví účet u ČS, která nabízí úrok 1,6 %.

Mladí lidé mívají oblibu v používání moderních technologií a komunikačních kanálů. Proto jim banky v balíčcích nabízejí bezplatné získání platební karty či některou z variant přímého bankovnictví. Zřízení a vedení kanálů přímého bankovnictví je u všech bank zdarma. Platební kartu zdarma získáte u všech pěti bank. Vedení je také zdarma. Výjimkou je eBanka, která nabízí pouze jeden rok vedení karty zdarma a v dalších letech student zaplatí 240 Kč. Také Poštovní spořitelna zpoplatňuje vedení Maxkarty a to pěti korunami měsíčně. Nejlevnější výběry z vlastního bankomatu mají studenti u eBanky - 4,90 Kč. U ostatních bank zaplatí pouze o desetník více, tedy 5 Kč a u ČS 6 Kč.

Vzhledem k tomu, že obsah služeb jednotlivých balíčků je v podstatě podobný, snaží se banky nalákat studenty na slevové karty či prémie. Komerční banka například nabízí roční prémii 333 Kč a ještě slevovou kartu EURO<26. U ostatních bank, kromě Poštovní spořitelny, studenti získají ISIC kartu zdarma. 

Pokud máte zájem dozvědět se více podrobných informací o jednotlivých nabídkách bank, pak si přečtěte články v sekci Fintriky z tohoto týdne: Česká spořitelna, ČSOB a Poštovní spořitelna, eBanka, Komerční banka.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky