Sněmovna schválila rozdělení odvodů z hazardu na třetiny

09.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Sněmovna prosadila rozdělení odvodů z loterií mezi sport, veřejně prospěšné účely a obce. Rozhodla o tom dnes v rámci schvalování vládní daňové reformy přes nesouhlas ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Lídři koalice se přitom podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury v úterý večer dohodli na tom, že odvody budou příjmem rozpočtů státu a obcí.

"Rozhodli jste o nespravovatelném mechanismu. Díky," řekl poslancům Kalousek. Připomněl, že nové zdanění loterií by mělo platit od počátku příštího roku a že tak sněmovna rozhodla na návrh svého rozpočtového výboru přes odpor TOP 09 a Věcí veřejných. Návrh většinově podpořili poslanci vládní ODS spolu se zástupci opozice.

Vláda v rámci reformy navrhla sjednocení sazby odvodů u hazardu na jednotnou minimální hranici 20 procent s platností od nového roku. Stát a obce si měly výběr rozdělit v poměru 90:10. Úterní koaliční dohoda poměr měnila na 70:30. Reforma také měla zavést odvod 20.000 korun za každý hrací přístroj, tyto peníze by byly příjmem obce. Novela počítala rovněž se zdaněním kurzových sázek přes internet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK