MF: Zákon zrušil poplatky za hrací automaty i videoterminály

14.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Daňová reforma v podobě, v jaké ji schválila minulý týden sněmovna, ruší místní poplatky za výherní hrací přístroje i za interaktivní videoterminály. Ruší také odvody z loterií. Stát ani obce tak nemusí v příštím roce dostat z hazardu ani korunu. Na dotaz ČTK to dnes potvrdilo ministerstvo financí. Podle ministerstva vše zavinil pozměňovací návrh poslance VV Michala Babáka. Babák to ale odmítá.

"Loterijní odvod se měl platit ve čtvrtletních zálohách. Schválením pozměňovacího návrhu poslance Babáka, který tyto zálohy ruší, nemusí přijít z hazardu do rozpočtu obcí a státu v roce 2012 ani koruna," sdělil ČTK mluvčí MF Ondřej Jakob.

Babákův návrh také podle něj zrušil místní poplatky za hrací automaty, a to včetně již dříve schváleného návrhu poslance TOP 09 Jana Farského, který zpoplatnil interaktivní videoterminály. "Obce tedy nedostanou ani těch 1,1 miliardy za koncové přístroje videoterminálů, ani 800 milionů za výherní automaty, co dostávaly letos," řekl sobotnímu Právu poslanec TOP 09 Jan Farský.

Babák ale s těmito tvrzeními nesouhlasí. "Žádné daňové prázdniny jsme loterijním firmám neschválili," uvedl ve svém tiskovém prohlášení.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) řekl ČTK, že ustanovení upravující poplatky z automatů se pokusí poslanci vložit do novely zákona o místních poplatcích. Touto novelou se bude výbor zabývat ve středu. Řekl také, že problém se zrušením poplatků vznikl v okamžiku, kdy sněmovna kvůli chybě v hlasovací proceduře nehlasovala o jednom z bodů. Šlo o to, že původní vládní návrh rušil poplatek a převáděl ho do odvodů z loterií, a to právě podle něj poslanci kvůli chybě neschválili.

Naproti tomu část usnesení výboru, kterou sněmovna naopak schválila, sice upravuje správu odvodů, ale nestanoví požadavek na placení čtvrtletních záloh. Uvádí pouze, že se správa odvodů řídí daňovým řádem.

"Co se týče možné nové úpravy, senátoři by v sobě museli najít sílu opravit pouze ten paskvil, který sněmovna schválila v části loterijní daně," uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob. Pokud se však Senát pokusí změnit účinnost zákona, případně zasáhnout do některých zásadních částí reformy, je podle něj šance na nápravu nulová. Připomněl také, že uvedené změny poslanci schválili přes nesouhlas ministra Miroslava Kalouska.

Hlasování o loteriích v rámci schvalování daňové reformy, která zejména zavádí jedno inkasní místo, vyvolalo spor mezi stranami vládní koalice. Koaliční poslanci odhlasovali něco jiného, než na čem se původně dohodli. Odvod z loterií nakonec rozdělili na třetiny a z toho o jedné třetině mají rozhodovat samy loterijní firmy. Většinově pro byly ODS a ČSSD, připojili se i jednotlivci z VV. TOP 09 poslanecký návrh odmítala.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK