MF navrhuje vládě Moniku Strejcovou na funkci finančního arbitra

15.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Novým finančním arbitrem by se mohla stát Monika Strejcová. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který projedná na svém středečním zasedání vláda. Dosavadní finanční arbitr František Klufa na svoji funkci rezignoval 16. září.

Strejcová v současné době vykonává funkci ředitele odboru Státní kontrola a dozor na finančním trhu na ministerstvu financí. V minulosti mimo jiné vykonávala funkci ředitele odboru sankčních řízení Komise pro cenné papíry nebo České národní banky.

Podle zákona o finančním arbitrovi jmenuje vláda arbitra na návrh ministra financí na funkční období pět let z osob splňujících podmínky stanovené zákonem. Arbitrem může být jmenována pouze osoba, která je bezúhonná, plně způsobilá k právním úkonům, která má dobrou pověst, dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti.

Letos 1. července vešla v platnost novela zákona o finančním arbitrovi, na jejímž základě začal úřad nově řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. S posilováním kompetencí arbitra počítá i další připravovaná novela zákona o finančním arbitrovi, která rozšíří jeho působnost na oblast životního pojištění.

Kancelář finančního arbitra je plně hrazena ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva financí. Podle původního zákona o finančním arbitrovi bylo financování úřadu zajišťováno prostřednictvím České národní banky. Dříve volila finančního arbitra Poslanecká sněmovna, nově jej jmenuje vláda na návrh ministra financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK