Co dělat, když chci vědět kdy mám nárok na dávky při změně fondu?

16.10.2003 | , Finance.cz
PENZE


Znamená přechod z jednoho penzijního fondu do druhého pro klienta nějaká rizika? Nemůže dojít k oddálení nároku na výplatu penzí a dávek?

Změnit penzijní fond může být poměrně složitá záležitost. Nejprve je potřeba zjistit, jestli mu náhodou u stávajícího penzijního fondu dosud nevznikl nárok na výplatu starobní penze. Po vzniku nároku na dávku již totiž nemůžete k jinému fondu přejít. Pokud by Vám tento nárok již vznikl, nebylo by možné prostředky převést. V takovém případě máte možnost požádat o výplatu, nebo pokračovat v placení příspěvků u stávajícího fondu.

Pokud je vše v pořádku, pak je třeba smlouvu vypovědět a požádat o převod prostředků. Od prvního dne následujícího měsíce poté, co stávající fond obdrží výpověď, začíná běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. Po jejím uplynutí je Vaše penzijní připojištění u tohoto fondu ukončeno. Stávající fond Vám po obdržení výpovědi potvrdí její přijetí a sdělí Vám datum zániku Vašeho současného penzijního připojištění. Poté je možné uzavřít si novou smlouvu o penzijním připojištění s nástupnickým fondem.

V zákonné lhůtě tří měsíců od ukončení původní smlouvy budou finanční prostředky převedeny. Při převodu prostředků z jiného penzijního fondu jsou převáděny všechny prostředky (tedy ne jenom Vámi vložené, ale i státní příspěvky, výnosy a případné příspěvky zaměstnavatele) započtená pojištěná doba  u předchozího penzijního fondu se v celém rozsahu započítává u nového penzijního fondu.

Pokud si nejste jisti co jednotlivé penze a dávky znamenají, tady je jejich stručný popis.

Starobní penze - je vyplácena doživotně účastníkovi penzijního připojištění nejdříve při dosažení věku 60 let, za předpokladu, že splnil pojištěnou dobu v rozmezí 5 - 10 let (dle zákona). Přesnou dobu stanoví PF ve svém penzijním plánu a v současné době je u všech fondů stejná a to 60 měsíců, tedy 5 let.

Invalidní penze - je vyplácena účastníkovi po přiznání plného invalidního důchodu. Doba pojištění nutná k získání nároku se dle zákona pohybuje mezi 3 - 5 (tedy 36 - 60 měsíců). Způsob výplaty závisí na ustanoveních penzijního plánu nebo na dohodě penzijního fondu s účastníkem.

Pozůstalostní penze - je vyplácena fyzické osobě, kterou účastník určil ve smlouvě o penzijním připojištění. Nárok na dávku vznikne pouze v případě, že připojištěný platil příspěvky do penzijního fondu po dobu 3 - 5 let.

Výsluhová penze - Penzijní fond ji může (a nemusí) do svého penzijního plánu zahrnout. Pokud se účastník rozhodne nárok na výsluhovou penzi získat, musí si ji sjednat ještě před vznikem nároku na starobní penzi a vyčlenit na spoření na tuto dávku část svého příspěvku. Výplata výsluhové penze je podmíněna také splněním minimální pojištěné doby 15 let (tedy 180 měsíců).

Odbytné - odpovídá výši příspěvků účastníka zhodnocených o výnosy z hospodaření PF. Účastník o něj může požádat, pokud ukončí připojištění trvající alespoň 12 měsíců dohodou či výpovědí a zároveň nepřevádí naspořené prostředky do jiného fondu.

Jednorázové vyrovnání - podmínkou pro jeho čerpání je, aby účastník platil příspěvky minimálně po dobu 3 let (v případě vypořádaní nároku na invalidní a pozůstalostní penzi), resp. 5 let (v případě starobní penze). Částka, kterou účastník obdrží, se skládá z příspěvků zaplacených účastníkem, státních příspěvků, příspěvků zaměstnavatele a podílu na výnosech z hospodaření fondu.

Konkrétní podmínky nabízených penzí u jednotlivých penzijních fondů si můžete přehledně srovnat zde.

Závěrem: Není se tedy čeho bát, o nic nepřijdete. Veškeré převedené prostředky, stejně jako započtená pojištěná doba u předchozího  penzijního fondu se započítávají v plné výši do penzijního připojištění u nového fondu.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE