Pivovar SABMiller zvýšil v pololetí zisk o 23 pct na 1,4 mld.USD

17.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. listopadu (ČTK) - Pivovarnické skupině SABMiller stoupl za fiskální první pololetí čistý zisk o 23 procent na 1,38 miliardy USD (26,3 miliardy Kč). Firmě se dařilo hlavně díky vyššímu prodeji piva v Latinské Americe, Africe a Asii. SABMiller je druhým největším pivovarem na světě a v Česku vlastní Plzeňský Prazdroj.

Příjmy za šest měsíců do konce září bez zahrnutí příjmů ze společných podniků stouply o 11,5 procenta na 10,54 miliardy USD. Včetně společných podniků vzrostly o deset procent. Objem prodeje piva se zvýšil o tři procenta. Provozní zisk EBITA stoupl o deset procent na 2,7 miliardy USD.

Hlavní podíl na růstu mají rozvojové země. V Africe se EBITA zvýšil 27 procent a v Asii o 26 procent. V Latinské Americe stoupl o 18 procent. V Evropě však zisk vzrostl jen o čtyři procenta a v Severní Americe naopak klesl o šest procent. Rozvíjející se země mají na celkovém zisku podíl více než 80 procent.

SABMiller vznikl sloučením jihoafrické společnosti SAB a americké Miller a byl světovou pivovarskou jedničkou, dokud v roce 2008 nevznikla skupina Anheuser-Busch InBev. Vedle Plzeňského Prazdroje a jeho značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast vlastní SABMiller také například slovenské pivovary Šariš a Topvar.

SABMiller se v září dohodl na koupi australského pivovaru Foster's za 10,2 miliardy USD. Díky této transakcí se stane jedničkou na australském trhu s pivem. O měsíc později vyměnil své podniky v Rusku a na Ukrajině za podíl 24 procent v tureckém pivovaru Anadolu Efes, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK