Pří vloupání do kanceláři firmy Eurovia v Brně zmizely dokumenty

18.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Neznámý pachatel se v noci na dnešek vloupal do brněnských kanceláří stavební společnosti Eurovia CS. Odnesl si kolem 200.000 korun a zatím blíže neurčené dokumenty, řekla ČTK mluvčí firmy Petra Kučerová. V budově se nacházely také důležité písemnosti k části dálnici D47, za jejíž stavbu Eurovia CS zodpovídala. Ministerstvo dopravy viní firmu ze špatně odvedené práce, povrch komunikace se vlní.

"Někdo se vloupal do našeho objektu oblasti Morava. Ztratilo se nám podle dostupných informací asi 200.000 korun a nějaké dokumenty. V tuto chvíli zkoumáme, zda se ztratily i dokumenty, které se týkají dálnice D47," uvedla mluvčí stavební firmy. Událost podle ní už vyšetřuje policie. "Zatím k této události žádné bližší informace nemám. Pokud firma podala trestní oznámení, budeme se tím ale samozřejmě zabývat," řekla ČTK brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková

Zvlnění se na ostravském úseku D47 mezi Rudnou a Hrušovem objevilo poprvé půl roku poté, co se po něm v prosinci 2007 začalo jezdit. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zvlnění vozovky reklamovalo, i po opravách ale dálnice bobtná dál. Kontrolní vrty ŘDS prokázaly, že důvodem je zřejmě nevhodný rozpínavý materiál, například stavební odpad. Tato směs se vlivem vlhka rozpíná a hýbe celou dálnicí. "Do dnešního dne nemáme k dispozici žádné hodnověrné informace o provedení údajných vrtů a o jejich případném výsledku," sdělila ve středu mluvčí Eurovie. Ministerstvo prý společnosti zatím nesdělilo, kde chyby na stavbě jsou, ani jakým konkrétním způsobem údajně stavaři porušili technologický postup.

Eurovia CS na obvinění ze špatně odvedené práce ve středu reagovala tím, že se rozhodla v nejbližších dnech zveřejnit kompletní sadu dokumentů, kterými chce obhájit postup původního stavitele, firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava. Dokumenty se týkají výběru, schvalování a přejímání veškerého stavebního materiálu předepsaného pro tuto stavbu státem a rovněž průběhu kontroly výstavby až po současné jednání nynějších zástupců ministerstva a ŘSD.

"Je divné, že se takováto věc stala den po oznámení, že zveřejníme dokumenty týkající se záležitostí okolo reklamací stavby dálnice D47," komenoval dnes krádež dokumentů mluvčí Eurovie Kučerová. Na rozhodnutí zveřejnit dokumenty k D47 prý firma ani po dnešku nic měnit nehodlá. Společnost aktuálně podle Kučerové posílila ostrahu všech objektů, v nichž se nachází dokumenty související s D47.

Úsek dálnice v délce zhruba osm kilometrů postavilo za 4,5 miliardy korun konsorcium firem v čele se společností ODS-Dopravní stavby Ostrava, kterou v roce 2009 převzala právě Eurovia CS.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK