Japonské akcie v obavách z vývoje v EU a USA mírně klesly

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh začal týden mírným poklesem, do dalších dní se ale investoři dívají s obavami. Vedle vývoje kolem dluhové krize v eurozóně se bude zaměřovat na osud jednání o snižování rozpočtového deficitu v USA, které s nevětší pravděpodobností čeká krach.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,3 procenta na 8348,27 bodu. Širší index Topix oslabil o 0,4 procenta.

Investoři sledují, jak se nové vlády evropských zemí ohrožených dluhovou krizí vypořádají s dluhovými potížemi. Nejaktuálnější bude ale vývoj ve Washingtonu, kde se dnes podle zdrojů čeká, že "supervýbor" zástupců obou politických stran Kongresu oznámí, že se do středečního konečného termínu už nebude schopen dohodnout na podobě předepsaných rozpočtových škrtů pro nadcházejících deset let.

"Pokud ve Spojených státech oznámí krach jednání, může to být zítra děsivé," řekl analytik společnosti Mizuho Securities Jutaka Miura. Dodal, že Nikkei by ve svém poklesu mohl prolomit podpůrnou hranici 8343 bodů, na níž se zastavil 5, října a která znamenala minimum od března 2009.

Akcie skandálem srážené firmy Olympus dnes rostly až o 16 procent. Bylo to vlivem aktivity spekulantů, kteří se vrhli na nákupy jejích akcií poté, co se jich zbavili dlouhodobí investoři a strach z jejích vyškrtnutí z burzy se zmírnil.

Na devizovém trhu v Asii zůstalo euro stabilní a zprávu o drtivém vítězství španělské pravice v parlamentních volbách investoři přivítali mírným optimismem. Euru pomohlo i to, že dolar se v obavách z nezdaru jednání amerického "supervýboru" dostal pod tlak.

Euro ke konci tokijského obchodování posílilo k dolaru o 0,1 procenta na 1,3531 USD, zůstal ale pod pátečním maximem 1,3614 USD. Vůči japonskému jenu zůstalo euro proti pátečnímu závěru beze změny na 103,96 JPY a dolar k jenu klesl o 0,15 procenta na 76,77 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK