USA opět varovaly Čínu kvůli její obchodní politice

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čcheng-tu 21. listopadu (ČTK) - Američtí vládní činitelé dnes upozornili Peking, že nemůže ignorovat rostoucí netrpělivost Američanů nad čínskou obchodní politikou a udržováním investičních bariér. Čínští zástupci na dvoudenním pravidelném zasedání americko-čínské komise pro otázky obchodních vztahů upozornili na špatné globální vyhlídky a naznačili, že pro globální ekonomiku svět bude lepší, když si Čína zajistí co nejrychlejší růst bez ohledu na globální nerovnováhy.

Rozladění Washingtonu nad čínskou obchodní politikou, která podle USA nadměrně podporuje čínský vývoz ke škodě a na úkor ostatních obchodních partnerů, se promítlo i do sobotní schůzky amerického prezidenta Baracka Obamy a čínského premiéra Wen Ťia-paa v rámci summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Indonésii. Obama tam nadnesl otázku čínské politiky směnného kurzu, která je v USA silným terčem kritiky za umělé podhodnocování jüanu proti dolaru v zájmu podpory čínského exportu.

Na schůzce komise pro obchod se o směnných kurzech nehovořilo, americký ministr obchodu John Bryson však upozornil čínské partnery na stále zápornější postoje Američanů vůči čínské politice. "Mnozí v USA včetně podnikatelské komunity a Kongresu se kloní k negativnímu pohledu na naše obchodní vztahy a kladou si otázky, zda je JCCT (společná komise pro obchod) schopna dosáhnout pokroku," řekl ministr. Dodal, že dvoudenní jednání v Číně zatím nic významnějšího nepřinesla.

Bryson spolu s šéfem Úřadu obchodního zmocněnce USA Ronem Kirkem vyzývali čínské protějšky, aby Peking pokročil v ochraně patentových a autorských práv a otevřel státní zakázky zahraničním dodavatelům. Chtějí také, aby čínská vláda odpověděla na obavy nadnárodních společností z kontroverzní čínské politiky podpory domácích inovací.

Místopředseda čínské vlády pro obchod a finance Wang Čchi-šan však předložil seznam vlastních požadavků a stížností. Peking chce, aby Washington zmírnil byrokratické překážky pro čínský vývoz a udělování víz čínským občanům. Vyzval také Washington, aby přidělil Číně status tržní ekonomiky, který by jí více chránil před svévolnými americkými zásahy proti levnému čínskému dovozu, a uvolnil omezení na čínské nákupy špičkových technologií, které Washington považuje za citlivé.

Wang prohlásil, že globální ekonomika zůstává ve špatné situaci a "hlavní prioritou je zajistit ekonomické oživení". Řekl také že nejlepší možností pro globální ekonomiku je nyní zřejmě "nevyvážené oživení".

To naznačuje, že Čína bude dávat přednost podpoře vlastní ekonomiky, než aby se zabývala problémy globálních obchodních nerovnováh, jak době po finanční krizi žádá skupina G20. Peking tak dává najevo, že silná čínská ekonomika bude i přes její vysoké obchodní přebytky s USA a dalšími vyspělými zeměmi pro svět lepší, než kdyby měla začít zpomalovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK