Moody´s varovala Francii před tlaky na její nejvyšší rating

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. listopadu (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s dnes varovala Francii před negativními dopady nedávného růstu tržních úrokových sazeb a slabého ekonomického růstu na její prestižní úvěrový rating AAA. Je to další signál toho, že Francie bude mít kvůli eskalaci dluhové krize v eurozóně velké problémy zachovat si nejvyšší kreditní hodnocení.

"Pokud by zvýšené výpůjční náklady přetrvaly delší dobu, zesílilo by to fiskální výzvy, jimž francouzská vláda v situaci zhoršování ekonomického růstu čelí; to by mělo negativní dopad na kreditní hodnocení," uvedl podle agentury Reuters v týdenním výhledu Moody´s její činitel Alexander Kockerbeck.

V minulých dnech výnosy francouzských státních dluhopisů na trhu silně rostly ve všeobecných obavách investorů z eskalace dluhové krize v eurozóně a jejího šíření do velkých ekonomik jako Itálie a Španělska. Výnosy dlouhodobých dluhopisů Francie jsou proti německým výnosům už více než dvojnásobné a neodpovídají úrovni výnosů země s nejvyšším ratingem. Řada analytiků poukazuje na to, že Francie má ze zemí eura hodnocených stupněm AAA zdaleka nejhorší finanční ukazatele a že agentury možná degradaci jejího ratingu odkládají z politických ohledů a pod tlakem útoků evropských vlád a Bruselu.

Už v polovině října Moody´s uvedla, že by mohla Francii zhoršit výhled ratingu ze stabilního na negativní. Stalo by se to v případě, že její náklady na ozdravování bank a na pomoc dalším členům eurozóny by vedly k výraznému napnutí rozpočtu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK