Koruna na začátku nového týdne oslabuje, hlavně k dolaru

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Koruna dnes dopoledne otočila směr a oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. K euru v 10:30 proti pátku ztrácela dva haléře na 25,53 Kč/EUR. K dolaru byla slabší o 13 haléřů na 18,98 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Trh dnes postrádá domácí stimuly a reaguje na vývoj ve světě. "Středoevropské měny si koncem týdne polepšily díky regionálním zprávám. Jejich vliv se ale vyčerpal a dnes přichází oslabení tažené vývojem ve světě," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Také euro nedokáže profitovat z víkendových zpráv a naopak je taženo dolů. "Víkend přinesl zprávy, které by teoreticky měly tlačit kurz eurodolaru vzhůru. Ve Španělsku ve volbách zvítězili pravicoví lidovci odhodlaní bojovat s dluhy a ekonomickou stagnací. V zámoří se navíc republikáni s demokraty nedohodli na podobě rozpočtových škrtů, jejichž výše byla odsouhlasena v létě spolu s navýšením dluhového limitu. Euro ale v prostředí zvýšené averze k riziku z nových zpráv neprofituje a naopak k dolaru ztrácí na 1,3450 USD/EUR," podotkl Vlk.

Kromě zprávy, která by měla formálně potvrdit neúspěch při jednání o amerických státních financích, se dnes čeká statistika prodejů existujících domů v zámoří. "Číslu ale nepřisuzujeme velký potenciál ovlivnit trh," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK