Pražská burza znovu ztrácí, pod tlakem jsou banky

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Pražská burza pokračuje v novém týdnu v oslabování, ztrácí již pátým dnem v řadě. Index PX, který v minulém týdnu v každém z obchodních dnů pouze oslaboval, dnes dopoledne odepsal dalších 0,39 procenta na 867,3 bodu, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Pod tlakem jsou především banky.

"Investoři nadále nevěří, že evropští představitelé dokážou vyřešit současnou dluhovou krizi," uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Na propadu se nejvíce podílejí bankovní tituly. Akcie Erste Bank ztrácejí přes dvě procenta a pohybují se kolem 326 korun, Komerční banka odepisuje 1,5 procenta na 3005 korun. O výrazných téměř 8,5 procenta na 155 korun přicházejí akcie mediální CETV, propad o dvě procenta ke 198 korunám postihl také technologickou KIT digital.

Naopak v zelených číslech byly dnes dopoledne Telefónica, tabáková Philip Morris, developer Orco a pojišťovací skupina VIG. Nejlépe si vedla Telefónica, která si připisovala 1,3 procenta na 392 korun.

Poblíž pátečních závěrečných hodnot na 747 korunách se drží ČEZ. "U akcií ČEZ zvýšili analytici ING doporučení na ´koupit´ z ´držet´ s tím, že cílovou cenu snížili na 830 Kč z 875 Kč. Argumentují očekáváním lepších výsledků v posledním čtvrtletí roku," poznamenal Mokoš.

Padají i ostatní evropské burzy, investoři se obávají se o dluh v USA a rating Francie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK