Rakouské banky v SVE budou muset mít více kapitálu od roku 2013

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 21. listopadu (ČTK) - Rakouské banky, které operují v zemích střední a východní Evropy, budou muset plnit vyšší limity kapitálové přiměřenosti podle nových globálních pravidel "Basilej III" již v roce 2013, tedy o šest let dříve než většina ostatních. Oznámila to dnes rakouská centrální banka jako jeden z kroků na posílení bezpečnosti bankovního systému země. Týká se to Erste Bank, která je majitelem České spořitelny, dále Raiffeisen Bank International a Bank Austria z italské skupiny UniCredit.

Vedle povinnosti mít od ledna 2013 nejméně devět procent základního kapitálu v poměru k aktivům budou muset banky aktivní ve střední a východní Evropě mít od ledna 2016 navíc ještě kapitálový nárazník až do tří procent aktiv v závislosti na výši rizika. Banky ale budou moci započíst do základního ukazatele kapitálu akcie bez hlasovacích práv, které dostaly v rámci státem organizované pomoci.

"Cílem tohoto balíku je posílit kapitálovou základnu těchto bankovních skupin a zlepšit refinanční strukturu jejich bankovních poboček ve střední, východní a jihovýchodní Evropě," uvedla centrální banka.

Nová pravidla spojí růst úvěrů u zahraničních poboček bank s tempem růstu jejich refinancování na místních trzích. To se děje zejména prostřednictvím získávání vkladů, vydávání místních emisí dluhopisů a nadnárodních půjček od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nebo Evropské investiční banky, uvedla centrální banka.

Všechny tři banky, jichž se zpřísnění kapitálové přiměřenosti týká, již prohlásily, že jsou odhodlány tento cíl naplnit, řekl šéf rakouského úřadu pro dohled nad finančním sektorem Kurt Pribil. Podle šéfa centrální banky Ewalda Nowotného nehrozí riziko, že by banky kvůli tomu odešly z regionů, kde operují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK