Ropa v obavě z dluhů v USA a Evropě výrazně klesá

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes v obavách z dluhové krize na obou stranách Atlantiku začaly výrazným oslabením a americká ropa WTI ztrácela kolem poledne až dva dolary na barel. Ropný trh srážely dolů i nepříznivé vyhlídky globálního ekonomického růstu.

Cena americké ropy WTI klesla před 12. hodinou SEČ o více než dva dolary až na 95,61 dolaru a poté se pohybovala kolem 96 dolarů. Severomořská ropa Brent oslabila o zhruba dolar na 106,50 dolaru za barel.

Takzvaný supervýbor zástupců obou politických stran v americkém Kongresu dnes podle všeho oznámí, že se není schopen dohodnout na podobě předepsaných rozpočtových škrtů pro nadcházejících deset let. Výbor se měl shodnout na konkrétních úsporných opatřeních v rámci srpnové dohody o zvýšení stropu federálního dluhu.

Evropské akcie v obavách z vývoje dluhových potíží v USA a v eurozóně ztrácely přes dvě procenta. Pod obnovený tlak se dostaly i dluhopisy ohrožených zemí eurozóny. Investoři se kvůli zvýšenému riziku přesunovali opět od eura k dolaru, analytici ale očekávají, že když se Kongres nedohodne, oslabí to i dolar.

"Rizikovou averzi dnes zvýšily obavy o americký dluh. Krize v eurozóně jde dál beze známek řešení a akcie velmi prudce klesají," řekl agentuře Reuters šéf komoditního výzkumu Commerzbank Eugen Weinberg.

Pokles Brentu zmírňovalo napětí kolem íránského jaderného programu a střety v Egyptě a Sýrii. Napětí a násilí na Středním východě by mohlo omezit zdejší těžbu ropy v době, kdy se severní polokoule intenzivně připravuje na zimní sezonu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 106,48 107,56 New York - Nymex WTI leden 96,05 97,67

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK