Dolar stoupl na šestitýdenní maximum, euro kleslo

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Americký dolar se dnes vyšplhal na šestitýdenní maximum vůči koši měn. Euro naopak kleslo kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně.

Americká měna těžila z růstu averze investorů vůči riziku. Za tím stálo kromě dluhové krize v eurozóně očekávání, že se američtí zákonodárci nedohodnou na způsobu snižování rozpočtového deficitu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši měn, stoupl na 78,516 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od 10. října. Euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,3430 USD. Vůči japonskému jenu se propadlo na šestitýdenní minimum 103,22 JPY, napsala agentura Reuters.

Analytička Jane Foleyová ze společnosti Rabobank uvedla, že za averzí vůči riziku stojí především dluhové problémy v eurozóně. "Je tu ale rovněž poznání, že rozpočtové problémy v USA jsou vážné," dodala.

Takzvaný supervýbor amerického Kongresu dnes podle všeho oznámí, že se mu nepodařilo dospět k dohodě o způsobu, jak snížit rozpočtový deficit. Dvanáctičlenná komise tvořená demokraty a republikány vznikla v srpnu, aby našla během následujících deseti let úspory ve výši alespoň 1,2 bilionu dolarů. Kvůli stranickým sporům se jí ale shody dosáhnout nepodařilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK