Provozovatel U:fona podal návrh na zahájení insolvenčního řízení

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Společnost MobilKom, která provozuje mobilní síť U:fon, na sebe kvůli úvěrové zátěži z minulosti dnes podala návrh na zahájení insolvenčního řízení. Řízení, během kterého chce firma projít restrukturalizací, nemá ovlivnit poskytování služeb stávajícím i novým zákazníkům. Uvedli to zástupci společnosti pro ČTK.

Na podání návrhu se dnes dohodli vlastník Divenno Holdings a management společnosti jako na dalším administrativním kroku ozdravění provozu čtvrtého mobilního operátora. Firma dluží nespecifikovanou částku China Development Bank a dnes měla splatit sumu v řádu stovek tisíc eur.

Firma počítala s tím, že začne poskytovat služby prostřednictvím standardní sítě GSM, jako ostatní tři mobilní operátoři. Přístup do jejich sítí ale nezískala. U:fon v současnosti využívá jinou technologii CDMA, která s GSM není kompatibilní.

"I přes dva roky trvající snahu vedení MobilKomu neučinil Český telekomunikační úřad žádné kroky, které by v brzké době umožnily vstup virtuálních mobilních operátorů na trh nebo vedly k odkládané aukci nových frekvencí. Tyto frekvence by MobilKomu umožnily nejen nabízet hlasové služby na bázi GSM, ale také datové služby na bázi LTE. Jde tak o jeden z podstatných důvodů, proč je vedení společnosti MobilKom nuceno nyní postupovat cestou vlastního návrhu na insolvenci," uvedl marketingový a obchodní ředitel David Spies.

MobilKom podle Spiese nemá v současnosti žádné finanční závazky po splatnosti vůči státu a zaměstnancům. Zároveň je schopna díky aktivní zákaznické bázi hradit běžné provozní náklady, tedy i závazky vůči dodavatelům. Operátor má přes 100.000 zákazníků.

"Management MobilKomu ve svém návrhu na povolení reorganizace proto předpokládá zájem všech zainteresovaných stran, tedy věřitelů, zaměstnanců i vlastníka, na dalším provozu a rozvoji společnosti," uvedl Spies.

U:fon bude podle vedení firmy dál fungovat. Pro předvánoční období přichystal několik speciálních nabídek datových služeb, například dvě předplacené sady 3G mobilního internetu. Další tarify, nabídky a uvedení nových přístrojů chystá operátor na začátek příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK