Americké akcie zahájily týden kvůli dopadům krize silným poklesem

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily týden prudkým poklesem, za kterým stály především obavy z dalšího šíření evropské dluhové krize. Nervozita na už tak dost rozkolísaném trhu se ještě zvýšila a podle ekonomů k ní přispělo i varování agentury Moody's, že by Francie mohla přijít o prestižní rating na stupni AAA. Analytici jako důvod k poklesu citují také očekávaný neúspěch v jednání takzvaného "supervýboru" v USA.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1186 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval propad zhruba o 2,4 procenta. Zůstává ale v blízkosti klíčové technické hranice podpory, což je podle analytiků povzbudivé. Dow Jonesův index ztrácel zhruba 2,6 procenta na 11.492 bodů, index Nasdaq Composite odepisoval 2,4 procenta na 2511 bodů.

Zmíněný "supervýbor" už od srpna pracuje na plánu snížení rozpočtového deficitu, očekává se ale, že do termínu k žádnému výsledku nedojde. Výbor, který je složen ze zástupců obou hlavních politických stran, má navrhnout, jak během příštích deseti let snížit deficit o 1,2 bilionu dolarů (zhruba 22,8 bilionu Kč).

"Nikdo se na trh moc nežene, zvlášť když je den, kdy nepřicházejí žádné dobré zprávy," poznamenal hlavní analytik společnosti Merlin Securities Rick Bensignor. Statistika sice ukázala, že v USA v říjnu nečekaně vzrostl prodej starších domů, kromě toho ale podle Bensignora přicházejí spíš negativní zprávy.

Prudce oslabily i ceny akcií v Evropě. Jejich hlavní index odepsal více než tři procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK