V MF Global možná chybí aktiva klientů až za 1,2 miliardy dolarů

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Ve zkrachovalé makléřské společnosti MF Global Holdings možná chybí klientská aktiva až za 1,2 miliardy dolarů (zhruba 22,8 miliardy Kč). Řekl to likvidátor firmy James Giddens. Pokud se jeho odhady potvrdí, bude to znamenat, že se v podniku ztratila dvakrát vyšší částka, než se původně předpokládalo. Firma s největší pravděpodobností peníze klientů použila pro vlastní transakce, ale špatným investováním o peníze přišla na burze.

Makléřské společnosti mají povinnost peníze klientů striktně oddělit od svých vlastních peněz, a to právě z toho důvodu, aby případný krach makléře neohrozil klienty. Giddens řekl, že má zatím pod kontrolou asi 1,6 miliardy dolarů (zhruba 30,4 miliardy Kč), které bude moci vrátit klientům. Jejich účty byly zmrazeny 31. října, kdy firma vyhlásila bankrot a zastavila i všechny finanční převody.

Giddens řekl, že chybějící částku bude postupně upřesňovat. Jeho cílem je ale prý dosáhnout toho, aby klienti měli do začátku prosince alespoň 60 procent aktiv zpět. Regulační orgány krátce po vyhlášení bankrotu MF Global uvedly, že na klientských účtech chybí odhadem 600 milionů dolarů. Zpřesněný odhad, který zveřejnil likvidátor, je zatím první od doby, co se Giddens ujal práce.

Šéfem společnosti MF Global Holdings byl někdejší ředitel obří investiční banky Goldman Sachs & Co a bývalý guvernér státu New Jersey Jon Corzine. Makléřské firmě zlomila vaz špatná sázka na státní dluhopisy zadlužených zemí eurozóny, do nichž firma investovala zhruba 6,3 miliardy dolarů (skoro 120 miliard Kč). Corzine 4. listopadu rezignoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK