Pravidla pro podpory v nezaměstnanosti se zpřísní, podepsal Klaus

22.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpor v nezaměstnanosti a rozšiřuje okruh nezaměstnaných, kterých se bude týkat veřejná služba. Novela také umožňuje, aby nezaměstnaným místo úřadů práce hledaly místo soukromé pracovní agentury. O rozhodnutí prezidenta ČTK informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Na podporu v nezaměstnanosti budou mít nově nárok lidé, kteří odpracovali 12 měsíců za poslední dva roky, nikoli za tři jako nyní. Až po půl roce se bude moci na úřad práce přihlásit člověk, který dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu předtím úřad zprostředkoval. Novela naproti tomu ulehčí studentům, kteří při studiu pracují. Ti totiž v současnosti při ztrátě místa nemají na podporu nárok. To se díky novele změní.

Podstatného rozšíření se dočká okruh nezaměstnaných, kterých se bude týkat veřejná služba. Její nabídku v rozsahu až 20 hodin týdně budou moci dostat lidé už po dvou měsících od registrace na úřadu práce. Pokud ji bez vážných důvodů odmítnou, budou vyřazeni z evidence. To znamená, že přijdou o podporu a budou za sebe muset platit zdravotní pojištění. Toto ustanovení je podle opozice v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Pracovní agentury budou při zprostředkovávání zaměstnání získávat za každého uchazeče o práci 5000 korun a za jeho umístění 1250 korun. Pokud bude uchazeč pracovat aspoň půl roku se smlouvou na dobu neurčitou, získá agentura dalších 500 korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhadlo náklady spojené s tímto opatřením na 180 milionů korun za zhruba 90.000 lidí. Opatření kritizovala opozice i odbory.

Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Příspěvek na jejich zaměstnání však zůstane zachován v současné podobě. Firmy, v nichž tvoří handicapovaní více než polovinu zaměstnanců, nyní na mzdové náklady každého z nich dostávají až 8000 korun měsíčně. Podle novely zůstane maximální výše příspěvku na stejné úrovni, stát však bude přispívat pouze na 75 procent mzdových nákladů. Zaměstnavatelé zdravotně postižených však budou moci po 12 měsících od té doby, co pracovní místo vzniklo, požádat o zvýšení částky na další dodatečné náklady o 2000 korun měsíčně.

Předloha také zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání a ruší povinnost zaměstnavatele hlásit na úřady práce volná místa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK