O uměleckých oborech - přihlášky hoří!

24.11.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dřímá ve vás umělec, výtvarník, kreativec? A chcete to mít potvrzené vysokoškolským titulem? Tak v tomto případě je již skoro pozdě! Ale ne zcela, na poslední chvíli je možné ještě zadat přihlášku na některou z uměleckých vysokých škol. Termín uzavírání přihlášek bývá do zpravidla do 30. listopadu.

Umělecké výšky v Praze

Jsou často nejprestižnějšími školami a jak známo, dostane se sem jen opravdu nadaný či jinak vyvolený uchazeč! A platí tu také nepsané pravidlo, že čím více konzultací zájemce o studium umění navštíví, tím vyšší bude pravděpodobnost přijetí, pod podmínkou alespoň nějakého talentu a tvůrčích schopností. Ale také musí počítat s několika pokusy! Přijmout dotyčného na umělecká studia mohou místní „mistři“ klidně až na pátý pokus…

VŠUP

Aneb Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze stojí nejen v centru města, ale také v centru zájmu lidí, kteří věří, že jsou umělci. Jak již název školy napovídá, prioritou studia bude průmyslový design. Takže zájemci by měli být také technicky nadaní… Vybírat si mohou z oboru Architektura, Design, Volné i Užité umění, Grafika nebo Dějiny umění. Studovat se dá převážně prezenční forma, ale některé obory nabízí také kombinovanou formu – zpravidla ty teoretické obory. Nabízí se zde také bakalářský titul, důraz se ale klade na magisterský a následně doktorský titul. Den otevřených dveří je ten tam, ale škola nabízí návštěvníkům pravidelné výstavy klauzurních prací, jejichž termíny uvádí škola na svém webu, takže zájemci mohou školu vidět i mimo tyto otevřené dny. Poslední termín pro podání přihlášky je 30. 11. 2011. Poplatek za přijímací řízení ve výši 500,- Kč, podává se elektronická přihláška. Více info podají na studijním oddělení, případně se dají vyhledat na www.vsup.cz. Pro zajímavost nahlédněte do statistiky přijatých a přihlášených uchazečů na http://www.vsup.cz/100403_zprava_pr_vu.pdf!

AVU neboli Akáda

To je Akademie výtvarných umění, kde z vás bude, po absolvování prezenční formy magisterského studijního programu Výtvarná umění se standardní dobou studia šest let (architekti čtyři roky), magistr umění – MgA. Pod program patří tyto obory:

  • Obor Malířství/volná tvorba,
  • Obor Kresba, grafika,
  • Obor Sochařství/volná tvorba,
  • Obor Intermediální tvorba,
  • Obor Nová média,
  • Obor Malířství - restaurování výtvarných děl malířských,
  • Obor Sochařství - restaurování výtvarných děl sochařských,
  • Obor Architektonická tvorba.

Studium magistrem nekončí, ale více méně teprve začíná, dále následuje doktorské studium, o němž se dozvíte více z webu školy. Podmínky přijímacího řízení naleznete na webu akademie, stručně si uvedeme, že odevzdání přihlášek se musí provést do 30. listopadu, zaplatí 550 Kč jako poplatek za přijímací řízení, předpokládaný počet přijatých byl stanoven na 40 studentů. Před rokem bylo přijato 51 uchazečů a počet přihlášených byl s největší pravděpodobností 300 a více.

AMU = DAMU + FAMU + HAMU

To je rovnice Akademie Múzických Umění v Praze a znamená, že pod AMU spadá Filmová a televizní fakulta, Hudební a taneční fakulta a také Divadelní fakulta. Studovat tedy můžete režírování filmů, pantomimu či taneční vědu, hru na kytaru, lesní roh či harfu, operní zpěv nebo dirigování. Na webu www.amu.cz v sekci pro uchazeče můžete stáhnout brožuru s informacemi pro uchazeče a ve zkratce si uvedeme, že škola nabízí bakalářské, magisterské a doktorské studium, že se podává elektronická přihláška s uzávěrkou 30. 11. 2011 a že správní poplatek je 400 Kč!

Umělecké obory v Brně

FaVU VUT

Výtvarno se zde studuje pod Vysokým učením technickým a podávání přihlášek běží od 20. 9. do 25. 11. 2011! Budoucí bakaláři, podávejte velmi rychle elektronicky s poplatkem 400 Kč nebo 16 EUR. Více na http://www.ffa.vutbr.cz/informace/prijimaci.html.

JAMU

Divadelníci a hudebníci se stíhají přihlásit do 15. 12. 2011 a to elektronickou formou za 530 Kč, ale musí formulář vytisknout, následně klasicky zaplatit poplatek a doručit včas. Můžou podat i klasickou papírovou přihlášku na tiskopisu za 590 Kč. Akademie poskytuje v „pdfku“ souhrn přijímaných studentů, ceny, termíny a další informace pro hudební a divadelní fakultu zvlášť. Více info na http://www.jamu.cz/prijimaci-zkousky/. Škola nabízí podobný souhrn oborů jako pražská HAMU a DAMU. Divadelní fakulta přijme cca 55 uchazečů do bakalářských oborů a hudební fakulta uvádí počty přijatých ve svém PDF dokumentu.

Další kouty ČR

Ústí a jeho FUD UJEP

Fakulta umění a designu pod Univerzitou J. E. Turkyně v Ústí nad Labem nabízí sedm kateder s různým uměleckým vyjadřováním a také neopomíjí, podobně jako VŠUP, dějiny umění. Dalo by se říci, že výběr oborů má bohatší jak všechny výše zmiňované školy! Tradičně nabízí bakaláře, magistra a doktora. Převažují presenční formy studia a co se bakalářských oborů týče, tak není k dispozici žádný dálkový, neboli kombinovaný obor. Termín pro podání přihlášek je prodloužen na rozdíl od pražských vysokých uměleckých škol a to až do 31. prosince 2011! Zaplatíte za to 560 Kč jako poplatek. Elektronickým přihláškám je ale pro tento rok konec! Mohly se podávat pouze do října tohoto roku. Takže už jen písemně… Navštivte školní stránky - http://www.fud.ujep.cz/.

Liberec a jeho TUL

s fakultou umění a architektury nabízí termín přihlášek do 30. 11. 2011 s administrativním poplatkem 500 Kč a lze je podat jak elektronicky, tak klasicky. Nezapomeňte si lékařské potvrzení! Bakalářské studium zde probíhá 4 roky. Studovat můžete Design prostředí, Vizuální komunikaci nebo Architekturu. Více na http://aa.tul.cz/fakulta.architektury/. V Liberci je dále k dispozici fakulta textilní – viz http://www.ft.tul.cz/

ÚUD ZCU v Plzni

Ústav umění a designu nabírá do bakalářských oborů až do 28. února 2012! Za 500 Kč můžete podat elektronickou i klasickou přihlášku a to od 5. 12. 2011. Pěkný přehled všech náležitostí včetně oborů, přijatých a přihlášených uchazečů naleznete zde - http://www.uud.zcu.cz/dokumenty/2_KOLO_Vyhl_prij_riz_BcA_2012_13_po_schv_senatem.pdf.

Pardubice a jejich UPCE

Budoucí restaurátoři na Fakultě restaurování mají dostatek času a to do 18. 5. 2012, proto veškeré info naleznete v odkazu - http://www.upce.cz/fr/studium/prouchazece/data.html.

Zlín a Baťa dávají šanci také dálkařům!

Univerzita Tomáše Bati nabízí mimo jiné bakalářské obory v uměleckém odvětví, kdy dává šanci také zájemcům o kombinovanou formu studia, což je spíše rarita na uměleckém studijním poli! Za tři roky zde vystudujete dálkově obor Multimedia a design s ateliéry, případně Mediální a komunikační studia. Jinak záměr školy je docela ojedinělý, nabízí např. studium Designu obuvi, Kamery, Produkce nebo tradičnější Reklamní fotografie či 3D designu. Přihlášky podávejte do 30. 11. 2011 pro PS (presenční formu) a nebo do 29. 2. 2012 pro KS (kombinovanou formu studia). Více hledejte na webu školy - http://web.utb.cz/?id=0_3_0_0?=cs&type=0 (fakulta multimediálních komunikací).

Ostrava a její FU – Fakulta Umění

Obsahuje umění od muziky, přes výtvarničinu po teorie a má také své detašované pracoviště ve Zlíně. E-přihlášku můžete podat do 5. 2. 2012 na výtvarné obory a do 29. 2. 2012 na hudební obory. Zaplatíte si poplatek 590 Kč, což je zatím jeden z nejvyšších! Více info na http://fu.osu.cz/index.php?kategorie=34704.

Jste již bakalář? Tak pro vás zatím ještě nehoříte, ale přihoříváte!

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT