Pokuty za nelegální práci se zvyšují

28.11.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Od příštího roku se několikanásobně zvyšují sankce za nelegální práci. Vyšší pokuty bude platit objednavatel i vykonavalel práce. Zaměstnávat někoho nelegálně se zaměstnavatelům rozhodně nevyplatí. Případný finanční postih je značný.

Při práci „na černo“ neodvádí objednatel ani vykonavatel práce z příjmu žádné povinné odvody (daň z příjmu nebo sociální a zdravotní pojištění). Při nelegální práci tedy přichází stát o značné finanční prostředky. Při nelegální práci navíc „zaměstnavatel“ nedodržuje ustavnovení zákoníku práce a dalších legislativních norem. Nelegální práce je definována v zákoně o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.) v § 5.

Přestože finanční úspora u nelegální práce může vypadat zajímavě, neboť u dohodnuté mzdy 15 000 Kč ušetří zaměstnavatel 5 100 Kč na povinných odvodech, tak se nelegální práce nevyplatí. Riziko odhalení a vysoké pokuty je vysoké, protože kontrolní činnost pověřených orgánů se zvyšuje.

Výmluva na dohodu není možná

Velmi často se v praxi „zaměstnavatelé“ při kontrole vymlouvali, že „zaměstnanec“ u nich pracuje na základě dohody o provedení práce, která byla uzavřena ústně. Od roku 2011 však musí být dohoda o provedení práce uzavřena písemně, jinak je neplatná, proto již není tento postup možný.

Od ledna pokuta až 10 miliónů Kč

Kontrolu nelegálního zaměstnávání provádí nejenom zaměstnanci úřadů práce, ale také zaměstnanci Státního úřadu inspekce práce, celní úřady nebo České správy sociálního zabezpečení. V roce 2011 může objednavatel práce dostat maximální pokutu 5 miliónů korun. V případě úspěšného legislativního procesu novely zákona o zaměstnanosti bude od ledna příštího roku činit maximální pokuta až 10 mil. Kč. Přičemž bude nově stanovena i minimální pokuta, která bude činit 250 tisíc Kč. Zvyšuje se však i pokuta pro vykonavatele práce na černo, zatímco nyní může fyzická osoba dostat pokutu 10 tisíc Kč, tak v roce 2012 to bude již 100 tisíc Kč. V případě, že občan navíc během výkonu práce na černo pobíral podporu v nezaměstnanosti nebo jiné dávky, tak je musí samozřejmě vrátit.

Zaměstnat cizince bez povolení se nevyplatí

Někteří zaměstnavatelé si na práci najímají cizince, kteří vykonávají práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstníní nebo dokonce bez povolení k zaměstnání. Tento pracovní postup se může „zaměstnavateli“ značně vymstít. Hrozí nejenom vysoká pokuta, ale současně musí „zaměstnavatel“ v případě, že kontrolní orgány zjistí, že zaměstnavatel zaměstnává cizince bez pracovního povolení počítat s tím, že bude hradit náklady související s vyhoštěním cizince a hradit všechny zdravotní náklady za lékařskou péči poskytnutou cizinci před opuštěním Česka. V obou případech se může jednat o velmi vysoké sumy.

Nelegální zaměstnávání cizinců je trestný čin

V § 342 trestního zákoníku je upraveno i neoprávněné zaměstnávání cizinců. Kdo ve větším rozsahu neoprávněně zaměstnává cizince nebo zprostředkuje zaměstnání cizinců, kteří se neopprávněně zdržují na území Česka, ten může počítat s odnětím svobdy od šesti měsíců až na pět let.

Práce „na černo“ přináší zaměstnanci více nevýhod

Vyšší disponibilní příjem z důvodu neodvedení daně z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění z práce „na černo“ by však nemělo zaměstnance přimět, aby nelegální práci vykonával. Nevýhody značně převyšují výhody. Např. se tento příjem nezapočítává pro důchodové účely, v případě nemoci je bez prostředků a vznikají problémy s platbou zdravotního pojištění, zaměstnanec není nijak legislativně chráněn v případě pracovního úrazu… Každý zaměstnanec by měl vždy chtít pracovat na základě řádně uzavřené pracovní smlouvy, dohody o provedení činnosti nebo dohody o provedení práce.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT