Moody's: Eurozóna musí řešit krizi, jinak hrozí státní bankroty

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Pokud země eurozóny nebudou rychle řešit svou dluhovou krizi, začne se zvyšovat pravděpodobnost většího počtu státních bankrotů. Upozorňuje na to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Zároveň varovala, že pokud se situaci v eurozóně nepodaří v nejbližší době stabilizovat, agentura by mohla snížit ratingy všem zemím v eurozóně i některým dalším členům Evropské unie.

"Přestože náš hlavní scénář nadále předpokládá, že se podaří eurozónu udržet i bez toho, aby došlo na další státní bankroty, i tento 'pozitivní' scénář v sobě ve střednědobém výhledu zahrnuje velmi negativní dopady na ratingové známky," uvedla agentura. Eurozóna se podle ní blíží křižovatce, kde se musí rozhodnout pro větší integraci, nebo pro rozpad.

Moody's poznamenala, že politici možná budou ochotni sáhnout po účinném řešení krize až ve chvíli, kdy eurozónu potká více závažných šoků. To by podle Moody's mohla být například situace, kdy se větší počet zemí nedostane kvůli vysokým dluhům na trh, a nebudou si tedy mít kde půjčit. Pak nebude jiná možnost než zorganizovat pro takové země finanční pomoc.

"To by velmi pravděpodobně vedlo k tomu, že ratingové známky takových zemí by byly přeřazeny do spekulativního pásma, vzhledem ke zkoušce solventnosti, která by patrně byla nutná," uvedla agentura. Pokud by navíc bylo nutné poskytovat ohroženým zemím podporu delší dobu, musely by se členské země zřejmě také podělit o společnou zátěž, což by agentura musela vzít v úvahu.

Ačkoli sdělení agentury lze považovat za velmi závažné, ekonom Tim Condon z finančního ústavu ING si myslí, že pro trhy to moc velké překvapení nebude. "Obecně každý ví, že všechno evropské je teď rizikové," poznamenal Condon, který je šéfem výzkumu pro oblast Asie. "O scénáři rozpadu eurozóny teď uvažuje docela málo lidí," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK