Německo se prý nebrání společným dluhopisům se zeměmi AAA

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. listopadu (ČTK) - Německo se údajně nebrání myšlence vydat společné dluhopisy s pěti dalšími členskými zeměmi eurozóny, které mají nejvyšší možný rating na stupni AAA. Německý list Die Welt napsal, že by takzvané 'elitní bondy', jinak také 'bondy AAA', mohly být použity nejen k financování těchto šesti zemí, ale eventuálně i na zajištění úvěrů pro slabé země jako jsou Itálie nebo Španělsko.

Kancléřka Angela Merkelová a její vláda pravého středu opakovaně odmítají, aby eurozóna začala vydávat společné dluhopisy, a kolektivizovala tak dluhy. Konzervativní Die Welt však s odkazem na vysoce postavené diplomaty v Evropské unii napsal, že Německo by se nebránilo společným dluhopisům s Francií, Finskem, Nizozemskem, Rakouskem a Lucemburskem.

Cílem záměru je prý stabilizovat situaci v zemích s nejvyšším ratingem, a zároveň vybudovat věrohodnou protipožární zeď, která by uklidnila finanční trhy. Plán předpokládá, že takové společné dluhopisy by měly úrok od 2,0 do 2,5 procenta. Jinými slovy jen mírně vyšší, než za kolik si nyní půjčuje Německo.

List napsal, že země eurozóny s nižším ratingem než AAA by do projektu v první fázi neměly být zahrnuty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK