Pražská burza dopoledne rostla, nahoru ji táhly akcie ČEZ a bank

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne výrazně roste a její hlavní index PX byl kolem 11:30 výše o 2,49 procenta na 864 bodů. Burzu nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ a obě bankovní emise, akcie rakouské Erste Bank stouply o víc než 7,5 procenta. S růstem se obchodovalo také na západoevropských a středoevropských trzích.

Pražská burza dnes posiluje nejrychleji v tomto měsíci, když evropské burzy mažou část nedávných ztrát; v minulém týdnu je postihl největší propad za poslední dva měsíce, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Zlepšené klima na evropských trzích podle něj navozují spekulace jednak o jednáních o rozsáhlé pomoci Itálii ze strany Mezinárodního měnového fondu (MMF), jednak o blížící se shodě Francie a Německa jako lídrů eurozóny na novém paktu stability, který by mohl začít platit již od počátku roku 2012 a představen by mohl být již v tomto týdnu.

Akcie Erste zpevnily o 7,51 procenta na 309,40 koruny. Titul přitom od začátku listopadu propadl o přibližně 28 procent, upozornil Mokoš. Banka dnes oznámila, že uzavřela první smlouvy se dvěma investičními fondy Societate de Investitii Financiare (SIF) o koupi více než šestiprocentního podílu v rumunské Banca Comerciala Romana (BCR) proti platbě v hotovosti a proti vydání nových akcií. Obchodování s novými akciemi bude zahájeno dnes na burzách ve Vídni, Praze a Bukurešti. Nové akcie mají nárok na dividendu za obchodní rok 2011.

Se ziskem 2,72 procenta na 3133 korun se obchodovaly cenné papíry Komerční banky, podle Mokoše se tak vzdalují psychologické hranici 3000 korun. Dařilo se i akciím ČEZ, jež zpevnily o 1,27 procenta na 727,10 koruny.

Výrazné zisky si připsaly i další emise. Akcie mediální společnosti CME vzrostly o 5,71 procenta na 155,50 koruny. Cena akcií těžařské firmy NWR stoupla o 3,89 procenta na 130,90 koruny a cenné papíry pojišťovny VIG se zhodnotily o více než pět procent na 664,60 koruny.

Aktivita investorů je zatím nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za více než 344 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 148 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK