Jablonec ochání protipovodňová štola za 375 mil.Kč

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 28. listopadu (ČTK) - Povodí Labe zahájilo největší protipovodňový projekt v Libereckém kraji. Štolu, která má v případě velké vody ochránit Jablonec nad Nisou a vodu odvést pryč, postaví sdružení společností Metrostav a Syner, které zvítězilo ve veřejné soutěži s nabídkovou cenou 375 milionů korun. Původní odhad nákladů přitom dosahoval půl miliardy korun. Stavba bude dokončena v polovině příštího roku, sdělil dnes ČTK ředitel pro správu povodí Václav Jirásek.

Projekt protipovodňové ochrany v Jablonci má snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise a ochránit majetek za více než miliardu. Zvýšením kapacity přítokových štol do přehrady Mšeno a výstavbou nové odpadní štoly bude dosažena ochrana Jablonce proti záplavám do úrovně stoleté vody na Lužické Nise a padesátileté vody na Bílé Nise, uvedl Jirásek.

Podle ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslava Jarouška má vodní tok pod přehradou nedostatečnou kapacitu. Zachytí pouhé dva krychlové metry vody, s novou štolou by mohla být kapacita až 30 metrů krychlových. Zhruba kilometr dlouhá štola povede od pravého břehu přehrady směrem k plynárně. Před velkou vodou by měla ochránit nejen Jablonec, ale i Vratislavice. Nákladný projekt je financován z programu Protipovodňová opatření ministerstva zemědělství.

Jablonecká přehrada Mšeno je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Pět přehrad - v Liberci na Harcovském potoce, v Bedřichově na Černé Nise, ve Fojtce na Fojtském potoce, v Mlýnici na Albrechtickém potoce a v Jablonci na Mšenském potoce, bylo postaveno podle projektu německého architekta Otto Intzema. Důvodem jejich výstavby byla ochrana před povodněmi, které oblast na konci 19. století pravidelně postihovaly.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK