GfK: Spotřebitelská nálada v Německu se v prosinci opět zlepší

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. listopadu (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu se příští měsíc opět zlepší navzdory rostoucím obavám ohledně vývoje domácí ekonomiky a dluhové krize v eurozóně. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK. Upozornil, že ochota německých spotřebitelů utrácet se dostala na nejvyšší úroveň od letošního ledna.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, stoupl na 5,6 bodu z listopadových 5,4 bodu. Analytici přitom předpovídali pokles na 5,2 bodu, napsala agentura Reuters.

"Spotřebitelé mají tendenci spíše nakupovat věci s trvalejší hodnotou, například nemovitosti či zboží dlouhodobé spotřeby, než ukládat peníze do bank," uvedl institut ve své zprávě. Za poklesem zájmu o spoření stojí podle agentury Reuters nízké úrokové sazby a rostoucí nedůvěra ve finanční instituce.

Výdaje spotřebitelů podle GfK podporují rovněž dobré podmínky na trhu práce a relativně příznivé vyhlídky pro osobní příjmy. "Stabilní soukromá spotřeba je nezbytná k tomu, aby Německo pokračovalo v hospodářském růstu a vyhnulo se recesi způsobené očekávaným poklesem exportu," upozornil institut.

K udržení pozitivní spotřebitelské nálady je podle GfK zapotřebí, aby politici prokázali svou schopnost rázně zakročit proti současné dluhové krizi v eurozóně.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na zhruba jedno procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Odhad letošního růstu zhoršila pouze mírně na 2,9 procenta ze tří procent.

V letošním třetím čtvrtletí růst německé ekonomiky zrychlil na 0,5 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Za celý loňský rok německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP naopak propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK