ÚOHS prodloužil lhůtu pro posuzování fúze ČEZ s Energotransem

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prodloužil lhůtu pro posuzování fúze ČEZ s Energotransem. Případem se může zabývat až pět měsíců, řekl ČTK tiskový mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

"Správní řízení o připravovaném spojení společností ČEZ a Energotrans je nyní v takzvané druhé fázi. Lhůta pro vydání rozhodnutí je tedy pět měsíců od zahájení řízení," uvedl bez bližších podrobností Chalupa.

V pětiměsíční lhůtě ÚOHS posuzuje pouze ty nejzávažnější případy. Příkladem je spojení jedničky a dvojky na pekárenském trhu, tedy Penamu a United Bakeries. V tomto případě ÚOHS dokonce uvedl, že spojení vzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

Podle předchozích informací serveru Česká pozice má ČEZ získat Energotrans od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) za 14,5 miliardy korun. Po koupi Energotransu, který provozuje mělnickou elektrárnu a je dodavatelem tepla pro Prahu, by se podíl ČEZ na českém trhu výroby elektřiny dostal nad 75 procent. ÚOHS na základě informací, jež získá, teprve rozhodne, zda bude transakci posuzovat v řádném nebo prodlouženém řízení. Podle deníku E15 tedy není vyloučeno, že finální verdikt bude znám až za několik měsíců.

ÚOHS řízení zahájil 10. října. ČEZ má získat možnost Energotrans výlučně kontrolovat. Antimonopolní úřad posuzuje oblasti výroby, distribuce, velkoobchodního a maloobchodního prodeje elektrické energie, poskytování podpůrných služeb elektrizační soustavy nebo centralizované zásobování teplem na území Prahy a Neratovic. Zabývat se bude také těžbou a prodejem energetického hnědého uhlí.

Kvůli dosud neschválené akvizici vázne i širší transakce mezi ČEZ a EPH, který chce získat za Energotrans od ČEZ polovinu německých dolů Mibrag. Druhou polovinu už EPH vlastní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK