Inflace v Německu v listopadu mírně klesla na 2,4 procenta

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v listopadu mírně zpomalilo na 2,4 procenta z říjnových 2,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. V meziměsíčním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny v Německu beze změny.

Údaje o listopadové inflaci tak byly zcela v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. "Inflační rizika pro příštích 12 až 18 měsíců jsou v současnosti nízká, protože slabší hospodářské vyhlídky zmírňují tlak na růst cen," uvedla analytička Ulrike Rondorfová ze společnost Commerzbank.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie činila meziroční míra inflace v Německu 2,8 procenta. Zůstala tak nad dvouprocentní hranicí stanovenou Evropskou centrální bankou jako strop cenové stability. "Podle našich prognóz by se měla míra inflace v Německu vrátit pod dvouprocentní hranici začátkem příštího roku," uvedl Alexander Koch z banky UniCredit.

Předběžná zpráva je založena na cenách v šesti ze 16 německých spolkových zemí. Tato šestice zemí se na celkovém počtu obyvatel v Německu podílí více než polovinou. Konečné údaje o listopadové inflaci zveřejní statistický úřad 9. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK