OECD: Fond EFSF potřebuje výrazně vyšší palebnou sílu

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Berlín 28. listopadu (ČTK) - Záchranný fond eurozóny (EFSF) potřebuje výrazně vyšší palebnou sílu, než v současné době připouští eurozóna. Řekl to hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan. Šéf EFSF Klaus Regling ale varoval, že se možná nepodaří naplnit ani původní záměr, protože podmínky na trhu jsou citelně horší než ještě před nedávnem.

"Ta čísla, která jsme tu viděli obíhat, nestačí," řekl Padoan na tiskové konferenci v Paříži, kde OECD představila aktualizovaný výhled globální ekonomiky. Padoan řekl, že nutná je částka, která bude až několikanásobkem toho, co se objevilo na stole.

Ministři financí eurozóny původně plánovali, že záchrannému fondu pomocí takzvaného pákového efektu zajistí až bilion eur (asi 26 bilionů Kč). Regling ale řekl, že fond zřejmě tohoto cíle nedosáhne. Nedaří se mu prý prodat své vlastní dluhopisy, které by mu zajistily potřebné finance. Nemá zatím ani příslib investic ze zemí, které mají přebytky a mohou si dovolit je investovat.

Regling podle zdroje agentury Reuters také řekl, že v úvahu už nepřipadá představa, podle které by záchranný fond zvýšil palebnou sílu čtyřikrát až pětkrát. Regling podle zdroje dnes německým zákonodárcům řekl, že podmínky na trhu se očividně zhoršily. Regling o tomto tématu hovořil s členy tamní vládní koalice, než se objevil před rozpočtovým výborem parlamentu.

Rozpočtový expert německé vlády Norbert Barthle před novináři poznamenal, že velikost palebné síly fondu, tedy jak velký bude zmíněný pákový efekt, rozhodnou analytici. "Když ale tyto nástroje přijdou na trh, určitě nedosáhnou faktoru pět, jak jsme si původně přáli. Faktor pákového efektu by mohl být tří až čtyřnásobek, pokud dostaneme úroveň pojištění 20 až 30 procent," dodal.

Reuters o víkendu získal dokumenty, které popisují mechanismus posílení kapacity záchranného fondu prostřednictvím zmíněného pákového efektu. Jsou v nich pravidla pro získávání prostředků i pro intervence na primárním a sekundárním trhu. Počítá se s tím, že by fond mohl prodávat dluhopisy v pravidelných měsíčních aukcích a držel by likvidní polštář v objemu deseti miliard eur (asi 260 miliard Kč).

Z dokumentů vyplývá, že pravidla jsou připravena ke schválení. Rozhodnou o nich v úterý ministři financí eurozóny. Schválení pravidel by mělo uvolnit cestu k tomu, aby fond, jehož objem dosahuje 440 miliard eur (asi 11,5 bilionu Kč) v nadcházejících týdnech dostal peníze od soukromých i veřejných investorů. V závislosti na dosaženém úroku pak tyto peníze zvýší použitelné zdroje EFSF na několikanásobek základní velikosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK