Belgický úrok za nové dluhopisy silně stoupl, trh se ale uklidnil

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. listopadu (ČTK) - Belgie dnes musela zaplatit za nové státní dluhopisy výrazně vyšší úrok než dřív, jeho úroveň se přiblížila šesti procentům. Na sekundárním trhu dluhopisů se ale situace i přes páteční snížení belgického ratingu uklidnila a výnosy, které investoři za držení belgického dluhu požadují, zde klesly.

Belgie sice prodejem nových desetiletých dluhopisů snadno získala dvě miliardy eur (51,4 miliardy Kč), výnos nové obligace však vzrostl na 5,66 procenta ze 4,37 procenta dosažených na říjnové aukci obdobných dluhopisů. V mezidobí výrazně vzrostly výnosy dluhopisů Belgie i dalších zemí eurozóny. Dnešní aukce také následovala poté, co agentura Standard & Poor´s snížila hlavní úvěrovou známku Belgie o jeden stupeň na AA z dosavadních AA+.

O víkendu se ale belgické parlamentní strany dohodly na rozpočtu pro příští rok, který má snížit státní deficit na 2,8 procenta hrubého domácího produktu. Tím se otevřela i cesta ke vzniku nové vlády, na kterou se čeká už půldruhého roku. Ke snížení ratingu vedly agenturu obavy ze zvyšování již tak vysokého státního dluhu a neschopnost politických stran dohodnout se na nové vládě.

Víkendová dohoda spolu s dnešní celkově zlepšenou náladou investorů vedla na sekundárním trhu k poklesu výnosů belgických obligací. Výnos starších desetiletých dluhopisů klesl o zhruba čtvrtinu procentního bodu na 5,68 procenta. Podobně klesly i výnosy italských dluhopisů, další vysoce zadlužené země eura, ty jsou ovšem stále nad kritickou hranicí sedmi procent.

Úvěrové náklady Belgie se minulý týden v obavách ze šíření dluhové krize do dalších zemí eurozóny výrazně zvýšily. Výnos desetiletých státních dluhopisů stoupl za týden o celý procentní bod do blízkosti šesti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK