Prodej nových domů v USA v říjnu stoupl, ceny klesly

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. listopadu (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 1,3 procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo obchodu. Střední cena nového domu však klesla na roční minimum 212.300 dolarů (zhruba čtyři miliony Kč).

Celoroční prodej by při říjnovém tempu podle ministerstva dosáhl 307.000 domů. To je méně než loňských 323.000 domů, což byl nejhorší výsledek v záznamech sahajících do roku 1963, upozornila agentura AP.

Zásoba domů určených k prodeji nicméně v říjnu klesla na nejnižší úroveň od loňského dubna, což podle agentury Reuters naznačuje určité zlepšení situace na trhu. "Vypadá to, že jsme dosáhli dna. Trh se stabilizuje," uvedl analytik Gregory Miller ze společnosti Suntrust Bank.

Mnoho Američanů si v současnosti nemůže pořídit dům kvůli vysoké nezaměstnanosti a přísnějším úvěrovým podmínkám. Loni prodej nových domů zaznamenal již pátý celoroční pokles za sebou.

Nové domy sice představují méně než pětinu celkového trhu s bydlením, pro ekonomiku však mají obrovský význam. Každý nový dům podle Národní asociace stavitelů domů vytvoří v průměru tři pracovní místa na jeden rok a přinese zhruba 90.000 dolarů (1,7 milionu Kč) na daních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK