Schäuble: Německo chce zavést fiskální unii pro všechny členy EU

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. listopadu (ČTK) - Německo chce všech 27 členů Evropské unie podřídit svému plánu integrace rozpočtové politiky a vytvoření přísného centrálního dohledu nad rozpočty. Řekl to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj by se zpřísnění rozpočtových pravidel Paktu stability mělo odehrát v rámci změny nynější lisabonské smlouvy o EU, připustil však i jiné řešení.

"Chceme to udělat se všemi 27 (zeměmi EU)," řekl Schäuble zahraničním dopisovatelům v Berlíně. "Vláda chce všechno dělat v rámci smlouvy (o EU)," dodal ministr podle agentury Reuters.

Schäuble ale připustil, že pokud tato cesta neprojde, budou možná i alternativní řešení. Poukázal přitom na takzvaný pakt "Euro-plus" pro posílení hospodářské konkurence v EU.

Německý tisk v neděli informoval, že německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy plánují radikální kroky v boji proti dluhové krizi v eurozóně, včetně rychlého zavedení nového Paktu stability. Zpřísnění rozpočtových pravidel by se ale podle této verze týkalo jen zemí eurozóny, které by se na tom dohodly na bilaterálním základě, aby nový pakt mohl vstoupit v platnost již začátkem příštího roku.

Země eura, které by se k nové dohodě nepřipojily, by podle této verze plánu musely zvážit své setrvání v měnové unii. To je podle analytiků cesta k rozdělení eurozóny a někteří politici se již proti tomu důrazně ozvali.

Německé ministerstvo financí dnes uvedlo, že nyní "intenzivně pracuje na vytvoření Unie stability", k níž chce dojít prostřednictvím změn evropské smlouvy. Berlín a Paříž chtějí své návrhy předložit před summitem EU, který se plánuje na 9. prosince. Podle některých komentátorů to je poslední šance na to, aby se zabránilo rozpadu eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK