Evropské akcie vzrostly nejvíce za poslední měsíc

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Akcie na západoevropských burzách zahájily nový týden silným růstem a jejich hlavní index zaznamenal nejvyšší přírůstek za poslední měsíc. Investory povzbudily naděje vyvolané zprávami o nových plánech na řešení dluhové krize.

Index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 3,5 procenta na 939,9 bodu a vykázal nejvyšší růst od 27. října. Navázal na mírné páteční oživení, kdy se odpoutal od zhruba sedmitýdenního minima. Od počátku listopadu však stále ztrácí 5,6 procenta.

Trh povzbudily zprávy, podle nichž Německo a Francie plánují urychlené přijetí dohody o zpřísnění rozpočtového Paktu stability spolu s krátkodobými podpůrnými kroky. Své plány by měla dominantní evropská dvojka předložit na summitu EU na konci příštího týdne.

Italský tisk uvedl, že Mezinárodní měnový fond připravuje rozsáhlý záchranný plán pro Itálii, fond ale zprávu popřel. V úterý by měli ministři financí eurozóny schválit podrobný postup zvýšení palebné síly záchranného fondu EFSF.

Ze signálů na řešení krize těžily nejvíce akcie bank a pojišťoven, které letos kvůli krizi ztrácejí nejvíce. Akcie francouzské BNP Paribas posílily o více než deset procent a bankovní indikátor STOXX Europe Banking Index stoupl o 5,6 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK