Průzkum: Téměř všechny čínské exportéry zasáhla krize v Evropě

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Téměř všechny čínské exportní podniky již byly zasaženy negativními důsledky dluhové krize v Evropě. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila společnosti Global Sources. Výsledky podle agentury Reuters ukazují, jak rychle se tato krize promítá ve světové ekonomice.

Důsledky krize v Evropě podle průzkumu pocítilo 95 procent respondentů. Více než třetina respondentů přitom tyto důsledky označila za výrazné. Dvě třetiny čínských výrobců zaznamenaly v uplynulých měsících pokles dodávek do Evropy a dvě pětiny počítají s dalším poklesem v příštím roce.

Evropští zákazníci podle průzkumu omezují zejména objednávky počítačů a spotřební elektroniky. Snaží se rovněž vyjednat nižší ceny a projevují zájem o levnější druhy zboží.

Mnozí čínští dodavatelé reagují na problémy v Evropě posilováním obchodních aktivit na rozvíjejících se trzích. "Čínští dodavatelé již přijímají opatření na podporu exportních aktivit s ohledem na zpomalující zakázky z Evropy," uvedla společnosti Global Sources.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK