Americké akcie díky plánům na řešení krize eura prudce vzrostly

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily týden prudkým a všeobecným oživením ze sedmidenní série poklesu a jejich indexy získávaly v polovině obchodování kolem tří procent. Vzhůru je vedly naděje na nový plán řešení dluhové krize v eurozóně a silné zahájení sezony vánočních nákupů ve Spojených státech.

Dow Jonesův index v newyorské poledne (18:00 SEČ) rostl o 2,8 procenta a byl na úrovni kolem 11.540 bodů. Širší index S&P 500 získával 3,1 procenta a index trhu Nasdaq vzrostl o 3,5 procenta na 2528 bodů. Minulý týden indexy ztratily zhruba pět procent.

Trh povzbudily zprávy o přípravách nových plánů na řešení dluhové krize. Německo a Francie prý chystají urychlené zpřísnění rozpočtového Paktu stability spolu s krátkodobými podpůrnými kroky. Italský tisk uvedl, že Mezinárodní měnový fond připravuje rozsáhlý záchranný plán pro Itálii, fond ale zprávu popřel.

"Nálada se přes víkend zlepšila díky nadějím na to, že Evropa pokročí k trvalejším řešením eskalující dluhové krize," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom firmy Miller Tabak & Co Andrew Wilkinson. "Investory to zřejmě natolik uspokojilo, že jdou do rizik i přesto, že máloco z toho je něčím podložené," dodal.

Nejvíce rostly akcie maloobchodních řetězců, které dostaly vzpruhu dvouciferným růstem tržeb o prvním víkendu předvánoční sezony. Akcie společnosti Best Buy vzrostly o téměř čtyři procenta, Macy´s získala šest procent a index maloobchodního sektoru posílil o 3,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK