Německá prokuratura vyšetřuje sporné platby v Opelu

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Darmstadt 28. listopadu (ČTK) - Německá prokuratura vyšetřuje odcházejícího šéfa závodní rady automobilky Opel Klause Franze kvůli sporným mimořádným platbám členům této rady. Podezření ze zpronevěry čelí podle agentury DPA kromě Franze také generální ředitel Opelu Karl-Friedrich Stracke a personální ředitel Holger Kimmes.

Franz nicméně tvrdí, že sporné platby ve výši až 1300 eur (33.000 Kč) měsíčně byly oprávněné. "Jsem si velmi jistý, že se to celé vyřeší ke všeobecné spokojenosti," řekl agentuře DPA.

Platby podle Franze představují paušální náhrady za dodatečnou pracovní zátěž a jsou zcela v souladu s předpisy. Automobilka nicméně tyto platby dočasně pozastavila.

Franz rovněž odmítl spekulace o tom, že jeho plánovaný odchod z funkce na konci letošního roku souvisí s vyšetřováním. Franz své rozhodnutí odejít z čela závodní rady oznámil minulý týden.

Opel je součástí největšího amerického výrobce automobilů General Motors. Německá automobilka se předloni dostala do existenčních problémů a skupina GM chystala její prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK