USA, EU: Globální ekonomika je v obtížné fázi, podnikneme kroky

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 28. listopadu (zpravodaj ČTK) - Globální ekonomika se podle Spojených států a Evropské unie nachází v "obtížné fázi". Washington a unie proto podniknou kroky na podporu růstu a fiskální a finanční stability, jež "posílí základy dlouhotrvajícího a vyváženého růstu". USA a EU to uvedly ve společném prohlášení po dnešním summitu ve Washingtonu.

"Spojené státy v tomto ohledu vítají kroky Evropské unie a její odhodlání podniknout všechny nutné kroky k zajištění finanční stability eurozóny a vyřešení krize. EU očekává americké úsilí ohledně střednědobé fiskální konsolidace," stojí rovněž v prohlášení.

USA i mnohé evropské země se potýkají s obrovskými rozpočtovými deficity a zadlužením. Krizi eurozóny navíc provází hospodářská stagnace a hrozba ztráty konkurenceschopnosti evropské ekonomiky.

Dnešní vrcholné schůzky ve Washingtonu se kromě prezidentů Baracka Obamy a Hermana Van Rompuye zúčastnili za unii předseda Evropské komise José Manuel Barroso, ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová a eurokomisař pro obchod Karel De Gucht.

Summit se uskutečnil v době, kdy na finančních a úvěrových trzích po obou stranách Atlantiku roste napětí a některé banky podle finančníků pociťují největší stres od krize v roce 2008. Kořeny problémů jsou podle expertů v dluhové krizi v eurozóně a jejím nedostatečném řešení.

Trhy dnes nicméně povzbudily zprávy o přípravách nových plánů na řešení dluhové krize. Německo a Francie prý chystají urychlené zpřísnění rozpočtového Paktu stability spolu s krátkodobými podpůrnými kroky. Italský tisk uvedl, že Mezinárodní měnový fond připravuje rozsáhlý záchranný plán pro Itálii, fond ale zprávu popřel.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK