Korejský prezident ratifikoval dohodu o volném obchodu s USA

29.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 29. listopadu (ČTK) - Jihokorejský prezident I Mjong-bak podepsal sérii zákonů, které jeho zemi umožní zavést do praxe dohodu o volném obchodu se Spojenými státy. Část Korejců ale proti dohodě protestuje, obávají se nepříznivých dopadů na své podniky. Obchodní dohoda s Koreou je pro USA největší svého druhu od roku 1994, kdy vznikla Severoamerická zóna volného obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem.

Prezident podepsal celkem 14 zákonů, které upravují vztahy v celé řadě odvětví. Týkají se například spravedlivých obchodních postupů, regulace monopolů, či sladění daní. Před týdnem obchodní dohodu schválil parlament, a to za podpory vládnoucí strany a přes odpor opozice.

"Dohoda o volném obchodu je tímto dokončena," řekl prezident po podpisu zákonů. "Dohoda mezi Jižní Koreou a Spojenými státy otevírá americký trh," dodal. Americký Kongres i prezident Barack Obama smlouvu schválili asi před měsícem. Ani v USA se ale dohoda nerodila snadno, Američané o jejích dopadech jednali mnoho let.

Jižní Korea má čtvrtou největší ekonomiku v Asii. Obchodní výměna mezi USA a Jižní Koreou podle záznamů korejské vlády loni dosáhla 90 miliard dolarů (asi 1,7 bilionu Kč).

Příznivci dohody tvrdí, že pakt podpoří vzájemný obchod a půl století starou alianci. Povede podle nich i k tvorbě nových pracovních míst. Podle odpůrců ale dohoda dává více příležitostí americkým firmám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK