Cena vody na severní Moravě a ve Slezsku se zvýší o 5,37 Kč

30.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 30. listopadu (ČTK) - Cena vody na severní Moravě a ve Slezsku se od ledna zvýší o 5,37 Kč. Za metr krychlový lidé zaplatí s DPH 66,42 Kč, což je o 8,8 procenta více než letos. Hlavním důvodem je růst cen vstupů, informoval dnes generální ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací (SmVaK) Ostrava Miroslav Kyncl.

SmVaK dodává vodu více než milionu lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku. Úpravu cen dnes oznámil i dodavatel vody pro Ostravu, společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK). Cenu od Nového roku zvýší o 4,72 Kč, což představuje 7,6 procenta. Za metr krychlový tak Ostravané zaplatí s DPH 67,09 Kč.

"Rostou ceny vstupů, hlavně cena elektřiny i surové vody. Počítáme, že příští rok narostou také o sedm procent ceny oprav. Zařízení stárne a rostou i ceny prací na opravách vodovodů a kanalizací," vysvětlil ředitel Kyncl. Připomněl, že do zvýšení cen se promítne také zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent.

Cenu vodného zvýší SmVaK od ledna o 2,82 Kč na 34,90 Kč s DPH. Cena stočného stoupne o 2,55 Kč na 31,52 Kč. Meziroční zdražení tak bude činit u vodného i stočného 8,8 procenta.

Kyncl řekl, že společnost každoročně investuje přes 500 milionů korun. "Pro příští rok máme v plánu investovat 513 milionů korun do 116 různých akcí. Jsou to převážně výměny a rekonstrukce vodovodních a kanalizačních řádů," řekl Kyncl.

Mezi největšími investičními akcemi bude náročná rekonstrukce vodního přivaděče Záhumenice - Butovice, která bude stát přes 106 milionů korun a bude pokračovat i v roce 2013, nebo dokončení rekonstrukce přivaděče mezi Doubravou a Karvinou. Oprava karvinského přivaděče patřila i k největším letošním investicím, spolu s rozšiřováním čistíren v Novém Jičíně a Kopřivnici.

Kromě Moravskoslezského kraje dodává SmVaK vodu také do Polska. Tržby z vodného a stočného se loni společnosti zvýšily o 62 milionů korun na 1,994 miliardy korun. Majoritním vlastníkem SmVaK je od roku 2006 španělská vodárenská společnost Aqualia, která drží téměř 99 procent akcií. SmVaK zaměstnává téměř 800 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK