Pěstební plochy brambor v příštím roce spíše klesnou

01.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Pěstební plochy brambor v Česku v příštím roce nejspíše nevzrostou. Jejich pěstitelé se obávají spíše dalšího snižování ploch. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci Ústředního bramborářského svazu. Letos se v tuzemsku brambory bez započtení domácností a zahrádek pěstovaly na 26.450 hektarech, což bylo o 2,3 procenta menší plocha než v roce 2010. Výkupní ceny brambor jsou aktuálně nízké a pod hranicí výrobních nákladů zemědělců.

Podle již dříve zveřejněných údajů Českého statistického úřadu se letos v Česku sklidilo 786.000 tun brambor, což bylo meziročně takřka o pětinu více. Díky příznivému počasí velmi dobrá úroda v kombinaci se stagnující poptávkou po bramborách však srazily výkupní ceny plodiny.

"Zemědělci prodávají v tuto chvíli pod své výrobní náklady," uvedl předseda svazu Miroslav Chlan s tím, že farmářské ceny volně prodávaných brambor se v současnosti pohybují zhruba na úrovni dvou korun za kilogram. U brambor balených jsou ceny o něco vyšší. Bramboráři očekávají, že k oživení cen dojde v jarních měsících, kdy by měl vzrůst poptávka po kvalitních bramborách vhodných pro mytí a balení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK