Studentské Vánoce: Praktické dárky pro studenty

02.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Na otázku, jaké dárky chcete k Vánocům, se někdy těžko odpovídá. Ale máme pro vás tipy, co byste si mohli nechat pořídit (případně sami pořídit někomu, komu by se také hodily) – věci užitečné ke studiu i zábavné na používání ve volném čase.

Čtečky vedou jako jasná volba

Už žádné tahání několika těžkých knih v batohu nebo luštění nečitelných zápisků. Do elektronických čteček si můžete nahrát tisíce knih, do některých i MP3 k poslechu, a většina umožňuje také (byť v omezené míře kvůli unikátnímu e-ink displeji) prohlížet internet.

Čím dál více beletrie i odborných knih včetně vysokoškolských učebnic existuje v elektronických verzích, a ty, které ji nemají, jsou někdy samotnými uživateli kopírovány z tištěných publikací. A pokud si na přednáškách a cvičeních zapisujete do notebooku, není potřeba si kazit oči zíráním do podsvíceného monitoru ani tisknout ohromné množství stránek – čtečka vám umožní jejich příjemné a pohodlné procházení, na tiskárnu nebo pálící oči už si ani nevzpomenete. A dobrá zpráva: Nejlevnější čtečky stojí již kolem dvou a půl tisíce korun. To se při úspoře za častý tisk vyplatí!

Na externí disky či nové HDD není vhodná doba

Svůj počítač ale můžete vylepšit třeba SSD diskem (Solid State Drive). Klasické harddisky nedávno rapidně zdražily kvůli povodním v Thajsku, které zapříčinily zavření mnoha továren na HDD, ale ceny SSD se drží v přijatelných mezích a tyto disky podobné flash paměti, tedy bez pohyblivých součástí a tím pádem málo náchylné k poškození, velmi rychlé, odolné a s nízkou spotřebou proudu mohou zvednout výkon jakéhokoli notebooku i desktopu. SSD s pamětí 60, resp. 64 GB pořídíte již od dvou tisíc korun, 128 GB přibližně od dvojnásobku.

S žádostmi o externí disky nebo interní HDD raději počkejte po Vánocích, to už možná jejich ceny spadnou na obvyklou úroveň. Zatím, pokud potřebujete externí skladiště dat, ale stačí vám objem do 32 GB, si můžete říci alespoň o flashdisk – nejlevnější z těch, které zvládnou pojmout až 32 GB dat, stojí okolo sedmi set korun; 64 GB se už tolik nevyplatí, jelikož obvykle vycházejí na nejméně tisíc šest set.

I batoh pro vytíženého (a zatíženého) studenta může být stylový

Nosíte s sebou do školy často notebook, množství sešitů, laboratorní plášť nebo jiné nezbytnosti? Pak se bez pořádného batohu s vypolstrovanými a prodyšnými zády a popruhy asi neobejdete. Možná vás dosud deprimovalo, že většina batohů je skoro stejná, sice funkční, ale neoriginální. Poslední dobou však designeři myslí i na studenty a na trh se dostává čím dál více produktů s nezvyklými vzory látky či z neobvyklých materiálů. Můžete tak vyjádřit svůj styl a osobnost a neztratit nic z praktičnosti, kterou batoh poskytuje. Je libo damaškový vzor, japonská vlajka, pestrobarevné pruhy nebo luxusní hladká kůže? To vše se dá najít.

I pokud nechcete zatěžovat peněženku rodičů, partnera či přátel, z uvedených možností si vyberete – flashdisk o menším objemu dat (třeba 4 GB) můžete pořídit už za cenu tří studentských obědů v menze. A pakliže už třeba máte čtečku e-knih, není nic snazšího než na ni poslat knížku za podobný obnos… Z praktických a přitom i mimostudijně dobře použitelných dárků si vybere téměř každý.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT