Jak odstoupit od smlouvy uzavřené přes internet

05.12.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V předchozím článku jsme si rozebrali uzavírání kupní smlouvy přes internet. Tentokrát si ukážeme jednoduchý postup, jenž by mohl být použit pro odstoupení od smlouvy při jejím uzavření přes internet při splnění zákonných podmínek.

V předchozím článku Koupě na internetu, aneb jak vrátit zboží jsme si popsali, jaké právo má student při uzavírání kupní smlouvy přes internet a jeho možnosti odstoupení od smlouvy. V tomto článku si ukážeme jednoduchý dopis, jenž by mohl být použit pro odstoupení od smlouvy při uzavření smlouvy přes internet při splnění zákonných podmínek, dle předchozího článku.

Účel zákona

Účelem možnosti odstoupit od smlouvy uzavřené přes internet bez udání důvodu do 14 dnů od převzetí zboží je skutečnost, že ne vždy to zboží, které si vybereme přes internet je opravdu takové, jak vypadalo na propagační fotografii, aneb nemáme možnost si dané zboží vyzkoušet a dle evropských norem musí existovat ochrana slabší smluvní strany, tj. student v pozici spotřebitele.

Jak na to?

Zboží je nutné v zákonné lhůtě zaslat nejlépe v neporušeném obalu, včetně krabice a veškerého příslušenství s ním spojeným, jinak je dodavatel oprávněn požadovat skutečně vynaložené náklady spojené s vrácením zboží, nejdůležitější je, aby se samotné odstoupení dostalo do dispozice dodavatele ve stanové 14 denní lhůtě, proto je na místě doporučit odeslat dopis formou doporučeného s dodejkou, kdy máte naprostou jistotu, že získáte přesné datum převzetí odstoupení a dále takovýto dopis působí více psychologicky a profesionálně na dodavatele.

Společnost ABCDEF
Horní Dolní 99
12345 Horní Dolní

VĚC: Odstoupení od smlouvy § 53 odst. 7 Občanského zákoníku

Vážení,
dne 1. 1. 2011 jsem převzal zboží XYZ, jenž jsem si objednal přes Váš internetový portál XYZ, kdy došlo k uzavření spotřebitelské kupní smlouvy uzavřené pomocí prostředku komunikace na dálku pod číslem objednávky XYZ.

S ohledem na zákonné ustanovení § 53 odst. 7 Občanského zákoníku využívám svého práva spotřebitele a odstupuji od smlouvy v zákonné 14 denní lhůtě od převzetí zboží.

Žádám o vrácení zaplacené finanční částky s poukazem na § 53 odst. 10 Občanského zákoníku nejpozději do 30 dnů od tohoto odstoupení od smlouvy na č. účtu: 123456789/1111.

V Pardubicích dne 5. 1. 2011

S pozdravem

_____________
Jan Novák

Riziko spojené s cenou

Pro případ, že Vám finanční částka nebude navrácena doporučuji dodavatele urgovat telefonicky, mailem a doporučeným dopisem s předžalobní upomínkou, popř. zvažovat podání podnětu České obchodní inspekci nebo se obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů. Nakupování na internetu za výhodnější cenu sebou vždy ponese rizika spojená s problematickým navrácením peněz.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT