ArcelorMittal Ostrava sníží o desetinu počet zaměstnanců

02.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. prosince (ČTK) - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) sníží počet svých zaměstnanců zhruba o 600, tedy o deset procent. Firma nebude dávat výpovědi, ale nabídne lidem dobrovolný odchod s odstupným ve výši 11 až 24 platů. Snižování stavu se bude týkat všech závodů včetně dvou dceřiných firem. Důvodem je krize, která dopadla na ocelářský průmysl. ČTK to dnes řekl ředitel AMO pro personalistiku a vnější vztahy Jan Rafaj.

Ředitel uvedl, že první signály recese vnímá AMO od začátku třetího čtvrtletí. "Do jisté míry se nám daří udržet objem výroby, nicméně ceny tak dramaticky spadly, že v současné době téměř na žádném ocelářském výrobku netvoříme zisk. Naopak tvoříme ztrátu a ta ztráta se propadá," řekl Rafaj.

Připomněl, že se v důsledku ekonomické krize méně staví. "Například naše ostravská ocel směřuje zejména do stavebnictví a některých konstrukcí. Kromě toho v posledních měsících také silně zavrávoral automobilový průmysl, který zásadním způsobem začal snižovat odběry, na což ocelářský trh musel reagovat," řekl Rafaj.

Zaměstnanci, kteří se rozhodnou pro dobrovolný odchod, si odnesou odstupné podle počtu odpracovaných let. Rafaj uvedl, že při maximálním výši odstupného si zaměstnanec může odnést až 750.000 korun. Firma počítá s tím, že většina pracovníků odejde k 31. lednu.

Podobná situace nastala v AMO už v roce 2009. Tehdy firmu s vysokým odstupným opustilo 1200 pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK